středa 1. května 2024 Svátek práce

Od největší letecké bitvy nad Českem uplyne pětasedmdesát let, části letadel byly roztroušené po celém Neředíně

Ačkoli území dnešní České republiky bylo po většinu druhé světové války stranou hlavních front, i zde se odehrávaly velké bitvy včetně leteckých. Ta největší se strhla 17. prosince nad Hanou, kde se střetlo americké a německé letectvo.

Americká 15. letecká armáda tehdy vyslala ze spojenecké základny na Sicílii 527 bombardérů a 300 stíhaček na továrny na výrobu syntetického benzinu na polské i české straně Slezska. Ještě před dosažením cíle zaútočilo v prostoru Olomouce, Prostějova a Přerova na mohutnou americkou formaci téměř sto německých stíhacích letounů. V boji bylo sestřeleno celkem 67 strojů obou bojujících stran, v nichž bylo 222 členů osádek. Jelikož se stíhací doprovod, který měl bombardovací letouny chránit, kvůli počasí o několik minut opozdil, jen v prvních pěti minutách Němci sestřelili sedmnáct amerických strojů. Většina sestřelených Američanů, kteří přežili, skončila v německém zajetí.

„Nad územím Přerovska i Olomoucka došlo k několika leteckým bitvám, přičemž ta největší se váže k 17. prosinci 1944, kdy vraky zasažených amerických i německých letadel padaly do okolí Přerova. Šlo třeba o zřícené stroje u Troubek, Kokor a Rokytnice," řekl v roce 2014 kurátor přerovské výstavy Zkáza z nebe Aleš Drechsler.

„Celý Neředín byl tehdy zasypán spoustou drobných úlomků plechů se součástí letadel. V zahradě u hospody spadly dva motory, na parkovišti před krematoriem byla zaříznutá třílistá vrtule ve vysoustružené jámě asi metr hluboko, ležel tam i motor," popsal zase o události na Olomoucku v tisku jeden z očitých svědků.

Po pádu železné opony a desítkách let od bitvy se piloti a členové posádek obou stran v roce 2003 setkali na místech bojů. „Bývali jsme sice původně nepřátelé, ale už jsme společně několik desítek let v NATO a řešíme stejné problémy," řekl novinářům Günther Rall, který v prosinci 1944 velel německým stíhačům. Americký veterán Thomas Qualman, jehož bombardér B-22 Liberator byl sestřelen nad Troubkami a který se pak s pomocí místních několik dní ukrýval, řekl, že je pořád překvapený z toho, jak si čeští lidé poradili s tlakem, který byl na ně tehdy vyvíjen, a "jak dokázali udělat tolik pro lidi, kteří pro ně byli naprosto neznámí". Jeho cílem bylo přejít k partyzánům, ti je však odmítli a tak se ohlásil četníkům a zbytek války prožil v zajetí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, USA, Německo, historie, válka, letectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.