sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucké ulice jak je (ne)znáte – Pasteurova

Ulice vedoucí od centra města, konkrétně od mostu přes řeku Moravu, se klikatí kolem památek i obytných domů. Cestou po ní potkáte v oddělení nemocnice, která funguje více než 250 let, a také česko-francouzskou sekci prestižního Slovanského gymnázia.

Pasteurova ulice byla vybudována v roce 1919 a už v té době dostala svůj dnešní název. Pojmenována byla po francouzském přírodním vědci Louisi Pasteurovi. Byl především biolog, ale také chemik a lékař a proslavil se především objevem vakcíny proti vzteklině. Mimo to založil nové vědecké obory, jako jsou mikrobiologie a imunologie, a navrhl a vyzkoušel očkování proti infekčním nemocem. Podle jeho jména je také označován způsob konzervace organických tekutin – pasterace. Ve roce 1940 byl název ulice na pět let změněn na Šternberskou třídu, navazuje totiž na hlavní třídu vedoucí právě do Šternberku. A v roce 1945 se opět navrátil původní název Pasteurova.

Největší dominantou ulice a také asi jejím nejzvláštnějším prvkem je kostel svatého Gorazda. Už na první pohled upoutá svými barvami a architekturou. Jedná se o pravoslavný katedrální chrám, který byl postaven v roce 1937 podle návrhu architekta Vsevoloda Kolomackého. Představuje styl byzantinizující architektury ruské provenience.

Stavbu zdobí osmiboká věž s cibulovitou pozlacenou bání s křížem a v jejím suterénu se nachází náhradní modlitebna, která je obklopená administrativními prostory. Vlastní chrámový prostor je ve zvýšeném přízemí, kam se vchází vchodem, nad nímž je obraz svatého Gorazda. Ve stěně zvonice je zase obraz Bohorodičky. Na konci dvacátého století prošel kostel velkou opravou a změnila se i jeho barevnost. Konají se zde pravidelné bohoslužby vždy v 18 hodin a v neděli i v 9 ráno. Kolem kostela je menší náměstíčko, které tvoří zelená plocha. Dříve v prostorách za kostelem stávala i řada topolů.

O jeden blok domů dál v ulici stojí budova chirurgického oddělení Vojenské nemocnice Olomouc, která jinak sídlí v nedalekém Klášterním hradisku. Jde o nejstarší vojenskou nemocnici na území bývalé Československé republiky, byla totiž založena v roce 1748. Občanům nabízí klasické služby, a to bez nutné spojitosti s Armádou České republiky. A například v době červencových záplav v roce 1997 se stala tato instituce přirozeným evakuačním centrem pro obyvatele nejhůře postižených oblastí Olomouce.

O kousek dál v ulici stojí budova česko-francouzské sekce olomouckého Slovanského gymnázia. To byl v době svého založení, v roce 1867, jedinou střední školou na střední a severní Moravě, kde se vyučovalo českým jazykem. První maturity na této škole proběhly v roce 1872, a to za přítomnosti císaře Františka Josefa I. Dnes se škola řadí mezi deset nejvýznamnějších středních škol v Česku a kromě kvalitní výuky nabízí studentům také spoustu zajímavých kroužků, ať už je to klasický pěvecký sbor, divadlo, nebo sportovní aktivity, tak také netradiční šerm, horolezectví a loutkářský kroužek.

A konkrétně česko-francouzská sekce sídlící v Pasteurově ulici zahájila svou činnost v září roku 1990, kdy škola získala dekret o navrácení historického názvu, který byl dříve odebrán. Vznikla na základě mezinárodní smlouvy mezi Francií a Českou republikou a v roce 2012 získala certifikát, který dokládá její vysokou úroveň a dlouhodobé vynikající výsledky ve výuce, a loni ocenění opět obhájila.

Naproti budovy Slovanského gymnázia je areál akciové společnosti Senimo, která zde má v budově bývalé dobytčí tržnice prodejnu potravin z vlastních sadů a hospodářství a také jiných bio výrobků. Kromě toho jsou v prodejně k dostání například i šperky, textil, sklo a porcelán a spousta dalších. Vedle prodejny stojí tříhvězdičkový hotel Senimo, ve kterém je i stejnojmenná restaurace.

Mimo nemocnice, školy a obchodu je na ulici také benzínová pumpa a autobazar. Pasteurova potom končí u podjezdu pod vlakovými kolejemi.

Autoři | Foto wikipedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.