pátek 29. března 2024 Taťána

DRBNA HISTORIČKA: V olomouckých masných krámech se maso prodávalo až do poloviny minulého století

Na olomouckém Dolním náměstí se nachází velké množství památek a zajímavostí, které jsou hodné naší pozornosti. Jednou z nich jsou i masné krámy, které najdete v domě číslo 40.

Masné krámy se ve středověku budovaly v každém větším městě. Byly centrem pro ty měšťany, kteří hledali kvalitní kus masa. Většinou byly masné krámy uzpůsobeny tak, že zákazníci procházeli středovou lodí, zatímco po stranách řezníci vystavovali své zboží. Do každého krámu většinou vedl oddělený zadní vstup, skrze který řezníci svoje maso do krámu dováželi. V masných krámech mohli prodávat jen nejlepší řezníci z města, a směli prodávat jen čerstvé maso.

I tak byly v 19. století byly téměř všechny masné krámy z hygienických důvodů zrušeny a zbořeny. Proto můžeme být rádi, že ty olomoucké zůstaly stát na svém místě a dodnes patří k těm nejzachovalejším. Další zachovalé masné krámy můžeme najít v Plzni nebo Českých Budějovicích.

Jednopatrový dům na Dolním náměstí byl postaven roku 1586 v gotickém stylu. Stavbu měli pod palcem tehdejší významní radní a měšťané, David Degenseher a Jan Bartholomeus. Masné krámy se od prvního vzniku prakticky nezměnily – střední průjezd, téměř 70 metrů dlouhý, lemovalo celkem 42 kotců pro řezníky. Celý prostor je vyzdoben krásnými křížovými klenbami.

Po roce 1600 se ještě navíc upravil půdní prostor, v něm pak vznikly chlebné krámy, kde si měšťané chodili pro čerstvé pečivo. Poté se tento prostor stal skladištěm.

Víte, kde se teď nachází nepálská restaurace nad masnými krámy? Tento prostor byl vybudován po roce 1770 jako velký dřevěný sál, který byl užíván pro kočovná divadla. Chodilo se do něj po dvouramenných, původně dřevěných schodech.

Masné krámy sloužili ke svému původnímu účelu, tedy k prodeji kvalitního masa, až do poloviny 20. století.

Čtěte více:

Štítky Masné krámy, Olomouc, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.