neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Jak si teď zachovat psychickou pohodu? Mějte dostatek informací a snažte se být aktivní, radí policie

Během koronavirové epidemie si spousta lidí prochází těžkým obdobím. Na naší psychiku negativně působí přísná opatření vlády, sociální odloučenost i velké množství informací na internetu. Olomoucká policie proto sepsala rady, jak si zachovat psychickou pohodu i v tomto nelehkém období a poradila, jak o tématu hovořit s dětmi.

Především je důležité zůstat v obraze, mít co nejvíce informací, které jsou z důvěryhodných a oficiálních zdrojů, mezi které patří veřejnoprávní média, informace od lékařů nebo městské vyhlášky. Pomůže to nejen vám, ale také přetíženým informačním linkám, na které lidé volají s již několikrát zodpovězenými dotazy. „Během pandemie mohou být také některé složky integrovaného záchranného systému přetížené vlivem množství požadavků po jejich službách. Snažte se tedy sami o sebe a své blízké postarat co nejvíce,” radí policie. 

Neutlumte veškeré aktivity a nebojte se požádat o pomoc

Každý jistě zná písničku Dělání od Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Zkuste si na její poselství v těžkých chvílích vzpomenout a zaměstnejte svou mysl. Dělejte aktivity, na které jste zvyklí, nebo naopak udělejte, co jste dlouho odkládali. Můžete umýt okna, vyzkoušet nový recept, nebo konečně přečíst knihu, kterou jste dostali pod stromeček. „Vaše aktivní a pozitivní nastavení vám může v této zátěžové situaci pomoci rozptýlit pocity bezmoci,” zdůraznila policie. 

Je ale možné, že i přes veškerou snahu nebudete cítit v pohodě, stejně tak se mohou kromě zdravotních problémů objevit potíže finanční. „Sledujte v médiích informace o kontaktech na příslušnou odbornou pomoc a nebojte si ji využít,” radí policie. 

Komunikujte s dětmi

Může vám připadat, že děti nic netrápí a naopak jim stav, kdy nemusí do školy, vyhovuje. Situace je však náročná i pro ně a podle policie už batolata dokáží od svých rodičů vycítit, že něco není v pořádku. Dbejte na pocit bezpečí a správnou hygienu vašich dětí, zachovejte rutinu, na kterou jsou zvyklí a věnujte jim zvýšenou pozornost při usínání. Pomoci může také omezení sledování zpráv s dětmi. Informace jim ale netajte, naopak se jim je snažte vysvětlit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com, PČR

Štítky psychika, zdraví, koronavirus, policie, rady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.