neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Žádosti o příspěvek na ošetřovné pro OSVČ lze podávat od příštího týdne

Od prvního dubna budou živnostníci, starající se doma o dítě nebo hendikepovaného, moci žádat o finanční podporu neboli ošetřovné za měsíc březen. Podávání žádostí bude možné přes živnostenský úřad.

Na dotaci mají nárok živnostníci, kteří museli kvůli zavřeným školám zůstat doma s dítětem do třinácti let, nebo pečují o postiženého do šestadvaceti let. „Ošetřovné pro OSVČ bude ve výši 424 korun za den a bude možné ho čerpat po celou dobu, co bude platit mimořádné opatření. OSVČ si požádají o dotaci za každý kalendářní měsíc tak, aby peníze dostaly co nejdříve na svůj účet, který uvedou v žádosti,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Žádost se podává na kterýkoliv obecní živnostenský úřad. „Živnostenské úřady budou přijímat žádosti včetně příloh a zasílat je ministerstvu, které bude o poskytnutí podpory rozhodovat,” řekl tiskový mluvčí Olomouce Pavel Snášel. Podle náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Silvany Jirotkové ministerstvo na příspěvky uvolní v první etapě sto milionů korun. 

Žadatel o příspěvek musí prokázat čestným prohlášením, že po celou dobu čerpání dotace je na hlavní pracovní činnost a zároveň je registrovaným poplatníkem daně. Musí také spadat do skupiny malých a středních podnikatelů a nesmí mít jakékoliv nedoplatky zdravotní pojišťovně, České správě sociálního zabezpečení ani Finančnímu úřadu. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto financnisprava.cz

Štítky žádost, OSVČ, ošetřovné, příspěvek, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.