sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Sezóna koupání může začít, voda ve sledovaných koupalištích je čistá

Bez obav si mohou lidé na začátku prázdnin zaplavat v koupalištích v Olomouckém kraji, která jsou pod dohledem hygieniků. Voda v Plumlovské nádrži u Prostějova i ve štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce je čistá, žádná zdravotní rizika tak návštěvníkům nehrozí. Vyplývá to z výsledků vzorků odebraných tento týden, které sdělila ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

Situaci hygienici i nadále sledují, kvalita vody se podle nich bude vyvíjet i podle počasí.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak vyskytují na Plumlově, a to i přesto, že přehrada prodělala před časem rekonstrukci, při níž Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. Loni se v přehradě kvalita vody zhoršovala od poloviny srpna a na konci prázdnin už hygienici lidem koupání v Plumlově nedoporučovali. Důvodem byly především přemnožené sinice.

Současně se začátkem prázdnin naplno začala i sezona na koupalištích, návštěvnost se zvýšila především ve středu, kdy si lidé užívali jasného nebe a tropických teplot. Například v Šumperku je Bratrušovské koupaliště otevřené od 1. července v případě příznivého počasí po celý den, a to od 9:00 až do 20:00. „Na bazény se nyní nevztahují žádná zvláštní omezení. Není omezena ani kapacita areálu," uvedla mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucko, voda, léto, koupání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.