čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Nevhodná letní obuv může způsobit zdravotní problémy. Ortoped radí, na co si dát pozor

Letní sandály a žabky jsou sice populárním doplňkem outfitů, lékaři však varují, že jejich časté celodenní nošení může způsobit problémy jak chodidlům, tak celému pohybovému aparátu. Boty totiž neposkytují nohám žádnou oporu, což se podle ortopeda Josefa Grenára promítá ve špatném držení těla.

Žabky, sandály ani baleríny dostatečně nezajišťují patu, kotník, ani klenbu nohy, a tím naše chodidla deformují. „Boty by měly dobře fixovat patní oblast, aby noha neklouzala. Zadní část obuvi by měla mít také zvýšenou platformu, být zpevněná, ale zároveň zajišťovat určitou ohebnost,“ popisuje zástupce primáře ortopedicko-traumatologického oddělení prostějovské nemocnice Josef Grénar.

Žabky jsou podle Grenára spíše preventivním obutím při vstupu do veřejných koupališť. „Zde hrozí nebezpečí šíření kožních nemocí, především virových bradavic, které jsou časté právě v letním období,“ vysvětluje ortoped a dodává, že v případě takového občasného nošení žabky nejsou pro naše chodidla nebezpečím. 

Balerínám zase chybí dostatečně vysoká, zpevněná podrážka. Nicméně ani vysoké podpatky nejsou vhodným řešením. „Vysoké podpatky zcela mění přirozené držení a pohyb těla, kdy se jeho těžiště posouvá dopředu a vyvíjíme značný tlak i na nárt. Pokud máte boty na podpatku několik hodin, přivodí vám bolesti v lýtkách, kotnících i nártech. Zatěžujete také kolena, což může vést k osteoartróze," varuje Grenár. „Navíc lodičky se zašpičatělou špičkou brání volnému pohybu prstů a deformují jejich přirozený tvar,“ dodává. 

Ideální je tedy vybírat obuv opisující klenbu nohy, mající správně tvarovanou stélku podporující klenbu, a tím i správnou chůzi. Pozor by si lidé měli při nákupu dát také na dostatečně pevnou podrážku s podpatkem do tří centimetrů, který zajistí správný sklon a oporu nohy. „Propadlá klenba totiž může působit zdravotní obtíže, křeče v lýtkách, bolesti kolen, kyčlí, hlavy i krční páteře,“ dodává Glenár.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, obuv, ortopedie, léto, rady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.