pátek 29. března 2024 Taťána

Podzim přinese další ochlazení, srážky budou v příštím týdnu slabé

S pokračujícím podzimem se bude v následujících čtyřech týdnech ochlazovat, průměrná týdenní maxima klesnou ze 13 k pěti stupňům Celsia. Nejsušší by měl být příští týden, v týdnu od 9. listopadu bude pravděpodobně častěji sněžit na horách. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Klesat budou postupně také noční teploty. V příštím týdnu bude jejich týdenní průměr kolem šesti stupňů Celsia, po polovině listopadu už se dostanou pod bod mrazu. „Předpokládáme, že období od 26. října do 22. listopadu 2020 bude na našem území jako celek teplotně průměrné až slabě nadprůměrné," uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je čtyři stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2014 s průměrem 7,5 stupně, zatím nejnižší průměr 0,1 stupně Celsia zaznamenali meteorologové v roce 1988.

Srážek bude z příštích čtyř týdnů nejméně hned v tom prvním, nejvíce by mělo podle ČHMÚ pršet a sněžit ve třetím předpovědním týdnu. Průměrný úhrn srážek v Česku pro období od 26. října do 22. listopadu je 44 milimetrů. Zatím nejvíc podle záznamů vedených od roku 1951 napršelo a nasněžilo v roce 2004, kdy meteorologové naměřili 77 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 2011 s úhrnem jeden milimetr.

Měsíční výhled se podle ČHMÚ zaměřuje na týdenní průměry, nepostihuje proto všechny možné výkyvy počasí. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je zhruba 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, podzim, ochlazení, srážky, déšť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.