úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Letošní listopad bude spíše teplejší, ke konci měsíce bude padat sníh na horách i v nížinách

Listopad bude letos v Česku podle meteorologů spíše teplejší. Platí to zejména o příštím týdnu, kdy přes den bude většinou kolem 11 stupňů Celsia. S postupujícím podzimem se ale bude postupně ochlazovat, a ke konci měsíce už může v Česku sněžit nejen na horách. Vyplývá to z měsíční předpovědi, kterou dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Trend z posledních dvou říjnových týdnů, kdy se průměrné týdenní teploty pohybovaly na rozhraní normálních a nadnormálních hodnot, bude pokračovat i během listopadu," uvádějí meteorologové. Z nadcházejících čtyř týdnů podle nich bude nejteplejší hned ten příští, kdy se průměr denních teplot bude nejčastěji pohybovat mezi devíti a 13 stupni, a mrznout by nemuselo ani v noci.

V dalších třech týdnech budou teploty klesat, přičemž v týdnu od 23. listopadu by se měly noční teploty pohybovat už většinou kolem nuly. I tak by ale mělo být podle meteorologů období od 2. do 29. listopadu jako celek teplotně slabě nad dlouhodobým průměrem, případně mu odpovídat.

Ke konci listopadu se i v nížinách vyskytnou sněhové srážky

Od hodnot běžných pro tuto část roku by se listopad neměl odlišovat ani množstvím srážek. "Vzhledem ke klesajícím teplotám je pravděpodobné, že se v závěru listopadu už vyskytnou sněhové srážky nejen na našich horách ale i níže," uvádí ČHMÚ.

Průměrná teplota v období od 2. do 29. listopadu je v Česku 2,8 stupně Celsia. Dosud nejchladnější byl předposlední kalendářní měsíc v roce 1965 s průměrem minus 0,8 stupně. Naopak nejteplejší byl listopad před 14 lety, kdy se průměr teplot dostal na 6,7 stupně Celsia.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, listopad, podzim, radilka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.