pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Drbna v patách lídra: Ivo Slavotínek stihl v jednom dni výšlap Hanáků, vysvěcení kaple i benefiční koncert

PR článek

Těsně před senátními a krajskými volbami jsme se v redakci rozhodli, že vytipujeme aktivity lídrů jednotlivých stran a uděláme z nich krátkou reportáž, abyste před urnou ani na chvilku neváhali, komu dáte svůj hlas. Tentorkát jsme se zaměřili na den Iva Slavotínka, který kandiduje na post hejtmana za Koalici pro Olomoucký kraj.

Vyšlápla jsem si s Hanáky na Svatý Kopeček

Sobotní den kandidáta na hejtmana za Koalici pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínka začínal o půl desáté ráno pod kopcem, kde začíná křížová cesta na Svatý Kopeček. Již na první pohled bylo vidět, že cesta to bude ojedinělá, a přitom tradiční. Spolu s krojovaným Ivem Slavotínkem se pod kopcem sešlo ještě na dvacet dalších poutníků v krojích, aby tak započali tradiční výšlap Hanáků na Svatý Kopeček.

"K hanáckým tradicím jsem vždy hodně tíhnul, proto má pro mne tento výšlap velkou podporu," řekl Slavotínek ještě pod kopcem, kde měli všichni dechu dostatek. Poté se již vyrazilo na cestu stromořadím vstříc Bazilice Navštívení Panny Marie, a záhy se ukázalo, kdo má jakou fyzičku. Štěstím pro mne byl fakt, že se procesí u každého kříže podál cesty zastavilo a všichni sborově zapěli hanáckou píseň o Svatém Kopečku.

Zhruba za půl hodiny se Hanáci ocitli před bazilikou. Odměnou za výšlap byly nejen pro účastníky, ale i pro přihlížející turisty a Olomoučany, domácí statební koláčky a trocha dobrého burčáku. Po společném focení a klábosení nad pohoštěním zakončili Hanáci svou tradiční pouť v kostele, kde se zúčastnili sobotní mše.

V Charvátech jsem s Ivem posvětila kapli

Můj den v patách lídra Koalici pro Olomoucký kraj Iva Slavotínka pokračoval směrem do obce Charváty, konkrétně do její části zvané Drahlov. Současný místostarosta města Velká Bystřice se zde zúčastnil znovuvysvěcení zdejší kaple Panny Marie. Spolu s ním byl patronem akce například i ministr zemědělství Marian Jurečka.

Akce začala ve tři hodiny odpoledne představením nového znaku a praporu obce Charváty. Kromě lidí v krojích dotvářela specifickou atmosféru celé akce doprovodná dechová kapela Věrovanka, která dokonce zahrála i českou národní hymnu. Během představování důvodů pro znovuvysvěcení kaple se ke slovu dostali i patroni, včetně Iva Slavotínka. „Národních symbolů a tradic je zvlášť v současné době potřeba. Zvyšují naši národní hrdost, která je pro každého Čecha důležitá,“ pronesl Slavotínek během svého krátkého projevu.

Akce pokračovala ještě pochodem na drahlovské hřiště, kde měl proběhnout slavností křest zmíněného nového znaku obce Charváty. Ivo Slavotínek se jej měl původně zúčastnit také, ale kvůli časové tísni se jeho a tím pádem i naše plány musely přizpůsobit další akci, na kterou byl tuto sobotu pozván.

Den jsme zakončili Na benefičním koncertě Hradišťanu s Jiřím Pavlicou

V bleskovém tempu jsme proto spolu s Ivem Slavotínkem i Marianem Jurečkou přejížděli z Charvát do Šternberka. Tam se ve čtyři hodiny konal desátý benefiční koncert Charity Šternberk. V kostele Zvěstování panny Marie pronesla úvodní řeč ředitelka charity Pavlína Vyvozilová, poté začal samotný koncert skupiny Hradišťan a Jiřího Pavlici.

Pan Slavotínek byl z koncertu nadšený. „Nádherný zážitek, vybrali pro událost skvělé místo i výborného interpreta,“ prohlásil po jeho skončení. Kapela včele s Pavlicou opravdu dokázala pobavit i dojmout celé publikum. Zahráli legendární píseň Voda a spoustu dalších, dočkali jsme se dokonce i varhanového sóla.

Prostředí kostela opravdu celé akci přidalo na síle. Kromě skvělé akustiky se samozřejmě jednalo o krásné místo a tradiční hudba Hradišťanu se tam krásně hodila. Koncert trval asi hodinu a půl, následovala ještě událost pro zaměstnance charity a zvané hosty. Ivo Slavotínek se tam zastavil na kus řeči právě s Jiřím Pavlicou a pronesl další kratší řeč, kterou ocenil práci charity a opět zdůraznil důležitost tradic.

Když jsem se jej ptal, z jakého důvodu si zvolil právě ty akce, na kterých dnes byl, odpověděl mi prostě. „Dostáváme pozvánky na velké množství podobných událostí a snažíme se z nich absolvovat co nejvíce. Samozřejmě je ale potřeba to trochu filtrovat, protože všechno se stihnout nedá. Bylo fajn, že k dnešnímu programu jsem měl i osobní vztah. Národní symboly a tradice jsou důležité a dnešní akce je symbolizovaly.“

Den v patách lídra tedy evidentně proběhl ke spokojenosti všech zúčastněných.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.