sobota 20. dubna 2024 Marcela

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V patách lídra: Lumír Kantor – možná budoucí senátor, kterému dennodenně pod rukama vzniká život

PR článek

Lumír Kantor je člověk na pravém místě, ač to v jeho životě vždycky nevypadalo tak, že bude jednou primář novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci. Dlouho se živil manuální prací, a až svou vlastní pílí se vypracoval na nynější pozici. A chce víc – jak senátor se chce, mimo jiné, výrazněji zasadit o zlepšení péče o novorozence, jejich maminky a rodiny. Já jsem se vydala pro jeden den v jeho patách.

Inkubátor jako symbol naděje

Poprvé jsem se s Lumírem Kantorem potkala na novorozeneckém oddělení ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde působí jako primář oddělení a přirozeně tam tráví nejvíce pracovního času. Vítá mne ve dveřích své kanceláře, kde se však příliš neohřejeme, protože jdeme tam, kde se "bojuje" o každý nádech dětí, která musela na svět dříve – na jednotku intenzivní péče novorozeneckého oddělení.

Ihned po vstupu na oddělení na vás dýchne zvláštní atmosféra – cítíte tu jakousi pozitivní energii, která není obvyklá. Všichni na pracovišti si ale buďto zvykli, nebo to nedávají najevo, včetně Lumíra Kantora. Vtipkuje se svými kolegy, je vidět, že je u nich velmi oblíbený. Vstupujeme do místnosti, ve které je několik inkubátorů. "Jeden inkubátor se vším vybavením vyjde na 2 a půl milionu, životnost má tak 10 let," říká Lumír, který zaregistroval můj pohled na všechny ty přístoje. "Stál jsem od začátku na jednáních ministerstva zdravotnictví o přidělení miliardové dotace, díky níž se vybaví perinatologická centra v celé České republice. Novorozenci a jejich maminky tak získají nejmodernější vybavení. V těchto věcech jim může politik pomoci. Mimo jiné v této oblasti je potřeba politik, nejlépe, je-li odborníkem na danou oblast, tedy dětským lékařem," říká Kantor.

Potom se již pouští do vyšetření jednoho drobečka v inkubátoru. Rukama přes otvory prohmatává dítě a přitom popisuje, že práce senátora a primáře oddělení se dá skloubit, i když si to spoustu lidí nemyslí. "Lékařem jsem 25 let a chci jím zůstat. Ale v senátu budu mít šanci posunout péči o novorozence v České republice o podstatný kus dále," vysvětluje Kantor. "Dvanáct let jsem ve vrcholných funkcích lékařské společnosti pro péči o novorozence. Z toho 8 let jsem předsedou České neonatologické společnosti ČLS JEP, která je garantem péče o novorozence v celé České republice. Během té doby jsem se naučil mnoha věcem. Množství jednání na ministerstvech, problematika evropských dotací, financování vědy a výzkumu, koordinace kolegů po celé republice, neústupnost v některých problémech v mezích slušnosti a mnoho jiného. To je výbornou průpravou pro současné rozhodnutí kandidovat do Senátu," doplňuje. A víte co? Při pohledu na něj a jeho péči o dítě v inkubátoru jsem mu to beze zbytku věřila.

Výchova další generace

Další zastávkou ve dni Lumíra Kantora byla výuka mladých mediků jen coby kamenem dohodil od novorozeneckého oddělení – na Teoretických ústavech Lékařské fakulty Univerzity Palackého v areálu Fakultní nemocnice, kde se stovky mladých mediků učí dovednostem a znalostem z nejrůznějších oblastí medicíny.

Na programu dnes byla pratická výuka resuscitace novorozence. Výuka probíhá ve velmi úzkém kruhu. Je lépe, když na výuku praktických dovedností je studentů méně, tedy maximálně 5. "Je velmi důležité, aby veškerou teorii provázela také praktická ukázka, a aby si studenti mohli všechno vyzkoušet," říká Lumír Kantor, zatímco manipuluje s panenkou, která dokonale simuluje tělo novorozence. Na první pohled není na panně nic zváštního, pravdou ale je, že taková pomůcka mediků stojí statisíce korun.

Lumír napřed demonstroval na panence zúčastněným, co dělat, když se novorozenci zastaví srdce. "Je to téměř stejné, jako u dospělého člověka, musíte zajistit základní věci, jako zabránit zapadnutí jazyka, otevřít dýchací cesty a podobně. Mimoto je ale spousty speciálních úkonů, které jsou u novorozence nutné také podniknout," vysvětluje trpělivě Kantor medikům, přičemž celou dobu pracuje s panenkou.

Poté už dojde na samotné mediky, aby co nejlépe zopakovali úkony, které jim primář Kantor ukázal. "Je to velký zážitek, sledovat pana doktora při práci, je to velmi inspirativní člověk, který dokáže opravdu ukázat věci v praxi," pochvaluje si individuální přístup Lumíra Kantora jedna z mediček.

Civilní tvář Lumíra Kantora

Pokud chce Lumír Kantor uspět v senátních volbách, samozřejmě se to neobejde bez setkávání se s lidmi v Olomouckém kraji. Jedno takové proběhlo i v Dubu nad Moravou. "A víte co, já si takové setkání s lidmi naplno užívám. Je to zase úplně jiná aktivita, než kterou zažívám dennodenně v nemocnici," říká s úsměvem Lumír Kantor mezi rozhovory s jednotlivými obyvateli Dubu nad Moravou, kteří ho přišli před obecní úřad pozdravit a poptat se ho, jaké má úmysly coby senátor.

Pro mnohé příchozí to nebylo první setkání s Lumírem Kantorem. Jako porodník a lékař se s mnohými lidmi setkal při řešení jejich zdravotních trablí, nebo přímo v porodnici. I v Dubu nebylo na takové setkání nouze. "S panem doktorem se známe velice dobře už dlouho, je to člověk, kterých je tady na světě jen velmi málo," pochvaluje si opětovné setkání postarší obyvatelka Dubu.

Ti, co zrovna nevedli řeč s Lumírem Kantorem, měli o zábavu postaráno. Na prostranství před obecním úřadem postupně vyrostl nafukovací hrad pro děti, pro dospělé zase byla k dispozici čerstvá káva zdarma a něco malého k zakousnutí. "Ani mi nepříjde, že už jsme tady tři hodiny, s těmi lidmi to vždycky tak pěkně utíká," hodnotí návštěvu v Dubu Kantor, když se akce chýlí ke konci. Na jeho tváří však lehká únava vidět je. Jakpak by ne, dobrého člověka je zapotřebí všude.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.