neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Přerov zavede pro obyvatele Mobilní rozhlas, lidé mohou dostávat informace z města e-mailem a smskami

Přerovská radnice od února rozjede pro obyvatele města službu s názvem Mobilní rozhlas. Prostřednictvím SMS zpráv či e-mailu dostanou lidé, kteří se do aplikace zaregistrují, aktuální informace o dění v Přerově. Pro obyvatele bude služba bezplatná, platit ji bude město a nová aplikace nahradí dosavadní informační systémy.

Přerované zatím dostávají informace například o hrozící povodni či smogové situaci prostřednictvím krizových SMS zpráv. Další funkční službou je aplikace Problem Report, která mapuje závady na majetku města. „Tohle všechno nám teď plně nahradí Mobilní rozhlas. A nejen to, tento systém má mnoho přidaných hodnot. Uživatelé budou dostávat aktuální informace o svozu odpadu, o ztrátách a nálezech věcí či zvířat nebo informace o pohřešovaných osobách," uvedl náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Lidé tak podle něj budou téměř okamžitě informováni o všech novinkách či změnách, které na území města nastanou.

Lidé se prostřednictvím aplikace dozví také to, kde je neprůjezdná silnice, kdy bude uzavřen sběrný dvůr či kde a proč neteče pitná voda. Najdou zde i informace o tom, kam se mohou jít večer bavit. „Dá se očekávat, že občany budou asi nejvíce zajímat uzavírky vozovek. Příští rok bude ve znamení několika významných dopravních staveb, které přinesou komplikace v dopravě a uživatelé budou mít na jednom místě všechny potřebné informace," doplnil radní pro dopravu Tomáš Navrátil.

V lednu bude nový provozovatel služby zjišťovat zájem Přerovanů o používání Mobilního rozhlasu. „Zavedení služby nás bude stát 45.000 korun a licence systému přijde na téměř 92.000 korun. Celkové finanční náklady budou v prvním roce činit 136.900 korun. V dalších letech pak bude cena ponížena o částku pro zavedení služby," uvedla primátorova náměstkyně Hana Mazochová.

Podobnou aplikaci zkušebně zprovoznila minulý týden olomoucká radnice a nese název Moje Olomouc. Přináší přehled o kulturních, společenských i sportovních událostech ve městě a možnost zaplatit pomocí mobilního telefonu parkovné či jízdenku MHD. Obsah aplikace je rozdělen podle zájmu uživatele na kategorie zaměřené na občany, studenty a turisty.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky správa, komunikace, Přerov, mobilní rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.