úterý 15. října 2024 Tereza

Designérka radí: Tipy při zařizování kuchyně

Domov je téma, které zajímá snad každého člověka bez ohledu na věk či vzdělání. Každý z nás je jeho součástí a každý z nás touží po tom, aby se v něm cítil co nejlépe. Proto se tematice bydlení věnuje výtvarnice a designérka Greta Sartori, která radí, jak postupovat při zařizování kuchyně.

Je srdcem domácnosti, místem, kde se setkává rodina i přátelé. Může být neformální nebo luxusní, stylová, malá nebo velká... Její prostor je možné upravit podle toho, jaký máte oblíbený životní styl, zda vaříte často nebo málo, tvoříte velkou rodinu s dětmi nebo jste pouze dva... Možná se budete také řídit podle toho, zda často přijímáte návštěvy, vaříte denně nebo spíše o víkendech.

Jídlo sbližuje lidi dohromady, protože s přípravou a příjemným posezením u dobrého jídla a pití se prohlubuje komunikace, pocity uspokojení, předávání informací, ale také estetické prožitky. Mnohé ženy, které mají malé děti a v kuchyni tráví spoustu času, si postesknou, že je to především místo nekonečné přípravy a úklidu. Dnešní doba ovšem umožňuje spoustu ulehčení práce, a proto se kvalitně připravená kuchyň může stát místem, kde nás práce baví a uspokojuje.

Představte si, že stojíte v prázdné místnosti, ze které chcete vytvořit krásnou, praktickou a moderní kuchyni. Odkud začít? A právě zařízení kuchyně je třeba velmi důkladně promyslet.

Na prvním místě je třeba sepsat si výčet elektrospotřebičů a také z hlediska praktičnosti pomyslně umístit dřez a plochu na tepelnou úpravu jídel. Dbejte na to, aby voda a varná deska nebo sporák nebyly blízko u sebe. Oheň a voda si spolu moc nerozumí a podle jistých pravidel je lepší je od sebe oddělit. Také lednice by měla být pokud možno na dosah ruky. Prostor kolem vaření by měl být praktický a také bezpečný.

Co se týče kuchyňského nábytku, měl by být vyroben tak, aby nebyl potencionální příčinou nehod. Dobře naplánovaný prostor může tomuto riziku zamezit. Bezpečnost se vztahuje na technické úpravy a zpracování, zabezpečení poliček, funkční bezpečnost pohyblivých dílů, míst, kde byste se mohli poranit při vysouvání nebo zavírání, nerozbitnost nábytkového skla, na pevnost a stabilitu nástavců a jiné.

Důležitý je ovšem také komunikační prostor. Nábytek, ale také dveře, dvířka kuchyňské linky by měly mít určité parametry, které bychom neměli podceňovat. Protahovat se mezi stěnou a stolem nebo kuchyňskou linkou není moc výhodné.

V kuchyni je pro účelné a praktické využívání prostoru důležitým předpokladem také kvalitní osvětlení. Mělo by zde být umístěno osvětlení základní, všeobecné, orientované na pracovní místo a přímé osvětlení pracovního místa. U zářivek dbejte na barvu světel. Je to proto, aby vámi připravené pokrmy vypadaly lákavě. Vyhýbejte se ostrým stínům na pracovní ploše a osvětlení vybírejte z praktických, omyvatelných materiálů. Pod závěsnými skříňkami je vhodné umístit bodová světla nebo LED osvětlení. Dbejte na možnost vypínat světla jednotlivě.

Odsavač par a cesty, které páry odvádějí z kuchyně, mají vliv na prostředí, na vlhkost nebo čistotu. Promyslete, jak budou páry z kuchyně odváděny. Rozhodně bychom neměli zapomenout na okna, která by měla být co nejméně zastíněná, aby v kuchyni byl dostatek světla a bylo možné větrat přirozeně. Na trhu existuje celá řada textilních doplňků, jako jsou rolety, žaluzie, ale také lehké, dobře udržovatelné textilie, které není nutné dlouze žehlit.

Výběr materiálu v kuchyni bude záviset na praktičnosti, estetice a na tom, jak přistupujete k dekoraci.  Líbí se vám dřevěný nebo lakovaný nábytek? Pokud se vám zdá lakovaný trochu studený, můžete ho s dřevěným zkombinovat. Samozřejmě záleží také na výběru barevných kombinací.

Je dobré navštěvovat prodejny kuchyní, prohlížet si časopisy nebo si vystřihovat to nejlepší, co se vám líbí. Pak se můžete lépe orientovat. Styl kuchyně, barevnost, použité materiály, toto všechno na sebe navazuje a vzájemně se prolíná.

Největší plochu v kuchyni zabírá podlaha a kuchyňská linka, a proto také vyžadují největší soustředění. Podlaha by měla být pevná a snadno udržovatelná. Může být pokryta keramikou, dlažebním kamenem, linoleem, vinylem, může být litá nebo korková, v různých barevných provedeních.

Důležitým faktorem při zařizování kuchyňské linky je pracovní plocha na přípravu pokrmů. Když si spočítáme prostor na pracovní desce, část zabere dřez, část sporák a prostor na uložení umytého nádobí. A co další plochy? Máte kde postavit varnou konvici, mixér nebo třeba topinkovač? Tyto doplňky je důležité pomyslně rozmístit dopředu, aby zásuvky a vypínače byly v jejich blízkosti.

Úložný prostor je nutné rovněž dobře promyslet, neboť část zabere myčka, trouba, odpadkový koš a úložný prostor je ten tam. V současné době se u větších kuchyní velmi dobře uplatňuje ostrůvek na přípravu pokrmů. Je možné ho kvalitně osvětlit a vytvořit tak další úložné prostory. Součástí ostrůvku může být právě dřez nebo pracovní plocha na vaření. Tak můžete podávat jídlo přímo z varné plochy na stůl a navíc při práci komunikovat s rodinou, protože nejste otočení zády.

Tak jako v každém jiném prostoru, jsou nejlepší ty kuchyně, které splňují podmínky estetiky i funkčnosti. Vytvořte si takovou kuchyň, která bude odpovídat vaší osobnosti. Pokud se ztotožníte s kuchyní v časopise, pak to může být ten nejlepší typ. Pokud si neumíte poradit sami, doporučuji oslovit designéra, který vám prostor navrhne a odborně poradí. Spolu prokonzultujete možné varianty, které budete postupně upřesňovat.

Pro ty z vás, kteří mají menší finanční prostředky, ale více fantazie, doporučuji navštívit výprodeje nebo bazary, kde můžete občas sehnat zajímavé kousky. V dnešní době není problémem, když je každá židle jiného ražení a kuchyňská linka po babičce doplněna moderním dřezem. Vše záleží jen na vaší fantazii.

Přeji vám při zařizování kuchyně mnoho štěstí!

Napsala Greta Sartori

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.