neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

DRBNA VAŘÍ: Špekové knedlíky i pro ty, co špek zrovna nemusí

Než jsem se ke špeku „projedla“ a začala ho v kuchyni používat častěji než nikdy, pár let mi to trvalo. Teď patří slanina i špek mezi ingredience, kterých si cením, protože jak se říká, tuk je nositelem chuti! A co si budeme povídat, právě teď je ideální počasí na ta všechna hutná těžká jídla v podobě krémových omáček všeho druhu, ke kterým se hodí právě špekový knedlík.

 Přináším vám recept s variantou politou máslem a parmazánem a přílohy v podobě čerstvého bílého zelí s lehkou zálivkou, ale samozřejmě je můžete dát ke spoustě klasických omáček a jídel. Např. ke králíkovi s hořčično-smetanovou omáčkou, kterého dělal o víkendu můj muž byly úplně top!

Na špekové knedlíky budete potřebovat:
5 starších kaiserek
150 g slaniny vcelku
2 vejce
2 lžíce hladké mouky
pořádnou hrst pažitky
1 cibuli
100 ml mléka

Slaninu nakrájejte na kousky a opražte na pánvičce, následně ji dejte stranou a opečte cibulku. Mezitím si nakrájejte pečivo na malé kousky, zalijte mlékem, přidejte nasekanou pažitku, slaninu i s cibulkou, osolte, opepřete a zasypte moukou. Přidejte vyšlehaná vejce a vše dobře promíchejte. Z těsta tvarujte navlhčenýma rukama kuličky velikosti menší dlaně a vařte v osolené vodě 10 minut.

Na zelný salát si připravte
Hlávku bílého zelí
1 dcl vinného octa
2 dcl stolního oleje (nejlépe slunečnicového)
kmín
sůl
parmazán

Zelí si nakrájejte na drobné proužky, promíchejte s octem, olejem, osolte a přidejte kmín. Nechejte chvíli zaležet v lednici, ať se chutě propojí. Podávejte se špekovými knedlíky politými rozpuštěným máslem a parmazánem. 

Dobrou chuť a nezmrzněte!  

Autoři

Štítky drbna vaří, recepty, knedlíky

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.