neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

DRBNA VAŘÍ: Víkendová návštěva? Upečte roládu!

Přijde vám o víkendu návštěva a chcete se blýsknout něčím dobrým, co ale nezabere půl odpoledne v kuchyni? Upečte roládu!

Jak ode mě už víte, na pečení nejsem zrovna expert. Sem tam se ale rozhodnu něco osvědčeného udělat. A jedním tímhle „něčím osvědčeným“ je právě roláda, která je strašně rychlá, akorát musí ztuhnout. To vlastně zabere nejvíc času, než ji budete moci servírovat. Když se navíc rozhlížím po kavárnách, za kolik prodávají jeden kousek tohoto dezertu, myslím, že je čas na předání receptu dál.

Na roládu budete potřebovat: 
5 vajec
5 lžic cukru krupice
2 lžíce kakaa
250 ml šlehačka
10 g ztužovač šlehačky (1 balení)

Oddělte žloutky od bílků, bílky vyšlehejte až z nich bude sníh, žloutky ušlehejte s cukrem, přidejte kakao a opatrně vmíchejte sníh. Těsto nalijte na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě na 200°C cca 10 minut. Ještě teplou roládu si na pečicím papíře srolujte a zase rozviňte a nechejte vychladnout. Naplňte šlehačkou ušlehanou se ztužovačem a třeba malinami, dodají jí lehce nakyslou chuť. Nechejte v lednici pár hodin ztuhnout a podávejte. 

Roládu můžete upéct i světlou bez kakaa, recept je úplně stejný. Dovnitř mázněte marmeládu, pokud nemáte čerstvé ovoce, chuť dodá taky! 

Autoři

Štítky roláda, drbna vaří

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.