neděle 5. května 2024 Klaudie

Kvalitní doučování? Vše záleží na výběru jeho stylu

Moderní výuka dětí a dospívajících, ke které se české školství hlásí, s sebou přináší zvýšené nároky na rodiče. Informace, které získali z vlastní školní docházky, bývají často neúplné, zastaralé či jednoduše zapomenuté. Potřebuje-li potomek pomoci se zvládnutím obtíží, musí se rodiče obrátit na někoho, kdo mu s doučováním kvalitně pomůže.

K zajištění doučování vlastních dětí vede několik možných cest, z nichž každá s sebou nese jistá úskalí. Rodiče hledající doučování se zpravidla jako první obrátí na přátele a známé, kde bývá výhodou blízký vztah mezi rodiči, doučujícími i žáky. Zkušenosti ovšem ukazují, že doučování po známosti nebývá nejefektivnější a výsledky se dostavují nejpomaleji.

Druhou možností je oslovení studentů, kteří doučují svůj studovaný obor ve volném čase. Studenti mívají aktuální informace z daného oboru a také věkový rozdíl mezi žákem a lektorem není nikterak propastný. Kvalitu výuky ale často negativně ovlivňuje prostředí, ve kterém doučování probíhá. Studenti nemívají možnost nabídnout vlastní klidné místo k doučování. To nejčastěji probíhá v knihovnách, kavárnách a jiných veřejných prostorech. Výuka tak bývá narušována cizími vlivy, jako je hluk, pohyb lidí a podobně. Některým žákům takové prostředí nevadí a nemá na jejich výsledky vliv, ale existuje početná skupina dětí, které se v takových podmínkách efektivně učit nedokážou.

Třetí variantu představují společnosti přímo se zaměřující na zprostředkování doučování. Tyto společnosti disponují vlastními učebnami a do jejich týmu patří zkušení lektoři z řad pedagogů a vysokoškoláků. Často nabízejí i další užitečné doplňkové služby, jako je příprava na přijímací zkoušky na víceletá gymnázia, střední školy, vysoké školy i intenzivní pomoc při větších obtížích, například po dlouhodobé nepřítomnosti ve škole. Doučuje-li se žák více než jeden předmět, pak získává časovou výhodu, neboť se nemusí za dalším doučováním nikam přesunovat.

V Olomouci tyto služby poskytuje například Škola ETIAM, která kromě doučování nabízí též individuální výuku jazyků a přípravu na přijímací zkoušky na střední a vysoké školy.

Ať už se rodič rozhodne pro doučování v rodině, dojedná lekce se studentem, nebo se obrátí na společnost nabízející doučování, vždy by měl jednat co nejrychleji. Problémy ve škole mají tendenci narůstat skokově a z malé počáteční nevědomosti se může stát velký problém před vysvědčením.

Zdroj: PR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.