pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Stronghold bude nejlepší open air festival elektronické hudby na Olomoucku, myslí si DJ Richard Reynolds

12.6. se na Korunní pevnůstce odehraje dost možná největší open air festival elektronické hudby, jaký kdy Olomouc zažila - Stronghold. Přinášíme první ze série rozhovorů s DJs, kteří se představí za mixážním pultem. "Výkon DJe by se při hraní na takovém koncertu dal přirovnat k automobilovým závodům," říká Richard Reynolds, rodák z Košic a zkušený DJ.

Na jáké nejlpší akci podobné festivalu Stronghold jsi kdy byl?
Pokud bych měl vybrat ze středně velkých fesivalů podobných Strongholdu, tak jsou to určitě festivaly jako The One Festival,  Unique House Festival nebo Sundance Festival, který se koná na Slovensku. Těžko vybírat, který je ten nejlepší, jelikož na každý z nich mám různé skvělé vzpomínky a určitě patří k hodně dobře zorganizovaným akcím s budoucností, na které chodí lidi opravdu za hudbou.

Máš rád i jinou hudbu?
Určitě. Jako producent musím mít širší hudební záběr. Popravdě čím jsem starším, tím mám rád širší spektrum hudby. Třeba spousta lidí si myslí,že neposlouchám nic jiného. Pravdou však je,že třeba cestou z hraní EDM neposlouchám. Hodně si ujíždím na filmové orchestrální hudbě, ale samozřejmě mám rád i různé žánry taneční hudby, jako jsou deep house , tropical house nebo tech house.

Kdo jsou tví oblíbení interpreti?
KSHMR, Deorro, FTampa, Timmy Trumpet, VINAI, Don Diablo, Hans Zimmer, Kygo, Daft Punk, Prodigyatd. Je toho moc. Každého intepreta obdivuju v jiném slova smyslu. Některého beru jako svůj vzor hudebně, dalšího zas osobnostně nebo kariérně.

Jak vnímáš samotný festival Stronghold?
Stronghold festival zatím vnímám velice dobře. Musím se však přiznat, že jsem byl ze začátku skeptický, ostatně jako u vetšiny festivalů, co neznám, jelikož mám dost negativních zkušeností s různými promotéry, kteří vychválili svůj festival a po příjezdu jsem zjistil, že je to amaterská akce.  Avšak ihned, jak jsem uviděl první vizuál , flyer a line - up Strongholdu, uvědomil jsem si, že tahle akce bude stát za to. Věřím tomu, že Stronghold bude letos nejlepší open air elektronické hudby na Olomoucku. Opravdu se na tuhle akci těším.

Jaký je vůbec tvůj názor na dnešní hudební scénu?
Vše má své pro i proti, a tak to vidím i s dnešní hudební scénou. Taneční hudba je v dnešní době mnohem více rozšířená, než kdy předtím. V rádiích se hraje hudba, kterou jste před pár lety mohli slyšet jen v clubech. A já osobně jsem za to fakt rád. Spousta lidí na to nadává, ale podle mě scéna taneční hudby nikdy nerostla tak,  jako teď. Vždyť jen letos je u nás tolik skvělých festivalů a akcí. Pro mě je letošní rok zatím nejlepší od doby, co jsem začal hrát, a podobně to slýchávám i od kamarádů DJs, kteří hrají i 30 let. Na druhou stranu mě občas mrzí, že lidi u nás nejsou tolik otevřeni nové hudbě a novým nápadům. Musí to vidět nejprve na Tomorrowlandu a podobných festivalech, a pak uznají i jiné, nové umělce a jejich tvorbu. Když zahraji track ve stejném stylu, ale slyší ho poprvé ode mě, tak to neakceptují. 

Co podle tebe musí mít člověk v sobě, aby měl šanci dotáhnout to někam jako profi DJ?
Podle mně musí mít, kromě talentu, hodně velkou míru trpělivosti a vytrvalosti. Je to hodně odříkání a člověk si hraní musí stanovit jako prioritu číslo jedna. Přestože je hudba srdcová zaležitost,  je to přece jen business a proto by měl mít také obchodního ducha.

Kde aktuálně býváš nejvíce slyšet?
Aktuálně mě můžete často slyšet v Praze v Retro Music Hall, kde jsem rezidentem. Z mimopražských clubů dlouhodobě spolupracuji s cluby jako Staré Lázně Kolín, Pantheon Plzeň, Kinoclub Smržovka, Kotnov Tábor, Milenium Tábor, Kahan Most a tak dále. Na Slovensku hraji asi nejčasteji v nejlepším slovenském clubu Ministry Of Fun Banská Bytrica.

K čemu se dá přirovnat výkon DJ při hraní na festivalu jako je Stronghold?
Kromě fyzického výkonu, který se snažím podat nejvetší při každém svém hraní, je to hlavně o psychické zátěži při výběru tracků a při přípravě na samotné vystoupení. DJ myslí během hraní vždy několik tracků dopředu. Lidi by se divili, kdyby věděli, jak moc u hraní člověk přemýšlí při výběru daších tracků, které zahraje. To je také důvod, proč většina DJs si nepřeje být během hraní rušena a neodpovídá na dotazy. V ten moment je člověk v jiném světe. Takže co se týče sportu, přirovnal bych hraní asi k automobilovým závodům.

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.