pátek 3. května 2024 Alexej

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč na spoustu způsobů... to je quiche

Snad nejslavnější slaný koláč, původem z Francie, se jmenuje Quiche lorraine, po našem „Lotrinský kyš“. Jedná se o koláč z křehkého těsta se šunkou a smetanou, který můžete jíst teplý i studený.

My quiche připravujeme doma rádi, já ho zbožňuju teplý a můj muž si naopak radši počká, až vychladne, chutný je každopádně tak jako tak a vždycky mizí rychlostí blesku. Dá se naplnit spoustou různých věcí, které máte rádi, důležité je dodržet základní postup. Těsto na quiche je vždy stejné – klasické křehké, pořádně vychlazené a odpočaté v ledničce. Můžete si je připravit doma dle postupu níže, nebo je tu varianta pro lenochy – nákup hotového křehkého těsta v supermarketu. 

Na těsto budete potřebovat:
180 g hladké mouky
80 g másla
cca 2 lžíce studené vody
lžičku soli

Máslo rozsekejte na malé kousky, přidejte k mouce s vodou a rukama co nejrychleji vypracujte hladké těsto, které následně zabalte do folie a dejte minimálně na hodinu odpočinout do ledničky. Následně vyválejte na tenko a vložte do nevymazané koláčové formy a po obvodu zarovnejte nožem. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte alobal a na něj nasypte fazole na zatížení (ať se vám nevyboulí) a dejte ho na cca 15 minut péct do trouby vyhřáté na 190 °C. 

Mezitím si připravte náplň.
3 vejce
200 g smetany ke šlehání (minimálně 31 % tuku by měla mít)
už jen trochu soli do vajec
pepř
špetka muškátového květu
50g jemně nastrouhaného čedaru nebo goudy
50g nastrouhaného ementálu
Na quiche se šunkou a žampiony budete potřebovat navíc:
balíček šunky
1 cibuli
dle chuti tymián nebo rozmarýn
2 hrsti žampionů

 

Vejce smíchejte se smetanou, osolte, opepřete, strouhněte ke směsi trošku muškátového oříšku a přidejte sýr. Na zpola upečené těsto navrstvěte opečenou cibuli se šunkou a žampiony na tenké plátky, zalijte směsí smetany a sýrů a dejte péct do trouby. Teplotu snižte na 175 °C a pečte cca 45-50 minut. Jak už jsem psala výš, quiche můžete podávat teplý i studený. 

Druhou variantou je quiche s uzeným lososem a listovým špenátem.

Těsto a náplň z vajíček, sýrů a smetany si připravte stejně jako v první variantě. Na těsto navrstvěte uzeného lososa, spařený špenát. Zalijte směsí smetany, vajíček a sýrů a dejte péci na 175 °C na cca 45-50 minut.

Vege?

Máte-li raději variantu vegetariánskou, doporučuji quiche s brokolicí, kterou si předtím uvaříte a žampiony nebo třeba s cuketou a špenátem. Vždycky přihoďte také čerstvé nebo klidně sušené bylinky, které dodají jídlu další skvělou chuť! 

Autoři

Štítky drbna vaří, recepty, quiche

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.