sobota 20. dubna 2024 Marcela

Garden Food Festival se podle organizátorů vydařil, bude se chystat další ročník

Slunečný víkend přilákal do Smetanových sadů v Olomouci na deset tisíc milovníků dobrého jídla a pití. Sedm desítek vystavovatelů z řad restaurací, producentů potravin, regionálních výrobců a značek se zde představilo v rámci prvního ročníku Garden Food Festivalu.

Na své si přišli milovníci klasických jídel i odvážlivci, kteří se nebojí experimentů. Návštěvníci ochutnali tradiční i moderní gastronomii, seznámili se s novými trendy ve vaření a vyzkoušeli za dostupné ceny jídla z restaurací, které patří k regionální špičce.

Návštěvníky čekal v areálu nabitý program. „Na pódiu se v rámci kuchařských show vystřídali přední čeští šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus nebo Radim Svačina, které doplnili šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný, primátor města Olomouce Antonín Staněk, hejtman Jiří Rozbořil nebo česká miss 2008 Eliška Bučková,“ doplnil jeden z organizátorů Pavel Vysloužil.

Na pódiu nechyběly ani kuriozity a propagátoři novátorského přístupu ke gastronomii. Diváky pobavila nekonvenční show Tomáše Nového, který nabídl odvážlivcům ty nejpálivější papričky. Marek Váňa ukázal, že vaření je věda a Jarda Klár se v duelu postavil hlavní hvězdě festivalu, Zdeňkovi Pohlreichovi. Moderním pohledem na budoucnost gastronomie se blýskl Hmyz na talíři, který nabídl ochutnávku hmyzích specialit.

Zajímavou protiváhou velkých restaurací a gastronomických inovátorů byli regionální producenti, v jejichž nabídce se objevily tradiční klobásy, mošty, pečivo a další produkty. Nechyběly ani slavné, s Olomoucí tradičně spojované, Loštické tvarůžky.

Nabídku pokrmů doplnila moravská, francouzská, chilská a italská vína, skotská i irská whisky nebo oblíbené pivo od tradičních velkých pivovarů i regionálních minipivovarů.

Na své si přišli návštěvníci všech generací – nejmenší ovládli piknikovou louku a užili si celodenní program v dětské zóně.

Účast a spokojenost návštěvníků i vystavovatelů utvrdila organizátory v záměru uspořádat další ročníky, a uspokojit tak zájem o koncept, který na střední Moravě chyběl.¨

Zdroj: Garden Food Festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.