sobota 20. dubna 2024 Marcela

Myslím, že pochod homosexuálů přijmou Olomoučané pozitivně, říká organizátor Rainbow Pride Petr Milov

Jak moc náročné je naplánovat pochod homosexuálů a leseb v městě, jakým je Olomouc? Jak si organizátoři myslí, že bude celá akce olomouckou společností přijata? Nejen na tyto otázky jsou se zeptala v malém rozhovoru přímo organizátora akce, Petra Milova.

Jak se zrodil nápad uspořádat Rainbow Pride Olomouc?
Nápad uspořádat Pride v Olomouci mě napadl už minulý rok, po konání Prague Pride. V té době to ale zůstalo jen u nápadu v mé hlavě. Letos jsem se k tomuto nápadu vrátil a i s podporou mého partnera začaly velké přípravy.

Jezdíte se inspirovat i na jiné, podobné akce v ČR či zahraničí?
Jezdím pravidelně každý rok do Prahy na Prague Pride, kde jsem se hodně inspiroval a přenáším myšlenky Prague Pride i na naši olomouckou akci.

Kolik lidí se podílí na přípravách celé akce?
Na samotných přípravách akce se podílí spolu se mnou další čtyři lidé. V den akce  dále počítáme s pomocí dobrovolníků, které v současné době nabíráme.

Na co se můžou účasníci těšit?
Účastníci se mohou těšit například na možnost bezplatného otestování se na vir HIV, na spoustu dárků od našeho sponzora, firmy PEPINO, anebo na hosty afterpárty ,travesti Broňa show a Agátu Prachařovou.

Je náročné zorganizovat takovou akci?
Je to velká spousta práce, vše naplánovat tak, aby v den akce bylo vše ok, ale věřím, že se naše usílí promítne i do bezproblémového průběhu akce.

Jak myslíte, že olomoucká veřejnost příjme takovýto pochod, vzhledem k tomu, že je to v Olomouci novinka?
Myslím, že veřejnost akci přijme pozitivně. Díky právě Prague Pride spousta lidí změnilo svůj názor a postoj k LGBT komunitě. Samozřejmě, že se vždy najde někdo, kdo bude proti, ale to už k takovým akcím prostě patří.

Jak velkou má Olomouc základnu LGBT?
Podle mého názoru má Olomouc docela dost početnou základnu LGBT komunity. Přesný počet vám ale nepovím. Na akci proto počítám s velkou účastí.

Jak si myslíte,že se obecně divá společnost na komunitu LGBT? Změnil se v uplynulých letech přístup?
Myslím si, že názor veřejnosti na homosexuály se za posledních pár let výrazně změnil. Lidé nás chápou a berou nás jako bežnou věc stále více. Bohužel i v dnešní době se u nás ještě najdou nejen lidé, ale i organizace a firmy, které tvrdě odsuzují a bojují proti LGBT komunitě, což se mi potvrdilo i právě například během příprav Pepino Rainbow Pride Olomouc.

 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.