pátek 29. března 2024 Taťána

České vánoční písně, které se za posledních sedm let staly ikonou Vánoc

Do pozadí k štědrovečerní večeři asi stále patří Štědrý večer nastal nebo Tichá noc, ale každým rokem vznikají nové vánoční písně, které se doslova stávají ikonickými. My jsem pro vás vybrali několik takových písní, které vyhrávají každý rok na Vánoce posledních sedm let.

Ewa Farna - Vánoce na míru (2017)

Jasné prvenství získala Ewička Farná s písní Vánoce na míru. Chytlává hudba, ještě chytlavější text a k tomu krásná zpěvačka, tvoří písničku, kterou si jen málokdo neprobrukuje poslední dva roky na Vánoce. Na YouTube si ji přehrálo neuveřitelných bezmála dvacet milonů lidí, což nasvědčuje tomu, že tato písnička je skutečně potřeba k vytvoření Vánoc na míru. 

Václav Neckař - Půlnoční (2012) 

Ptáte se proč zrovna písničky za posledních sedm let? Jedním z největších důvodu je zrovna tato píseň. Píseň Půlnoční hraje posledních sedm let každý rok v rádiích a stala se předzvěstí blížících se Vánoc. Václav Neckař dokázal nazpívat nádhernou vánoční píseň i přes své zdravotní potíže a na YouTube si ji přehrálo čtrnáct milionů lidí. 

Johny Machette a Teri Blitzen - Vánoční (2015)

Youtuberka Teri Blitzen a rapper Johny Machette v roce 2015 tvořili zamilovaný pár a z jejich lásky vykrystalizovala taky tato vánoční píseň, kterou si přehrálo téměř patnáct milionů lidí. Refrén "Už zbývá málo, málo dní. Nálada Váno-Vánoční" je opravdu chytlavá věc a za poslední čtyři roky se rozhodně píseň stala moderní, vánoční ikonou. 

Xindl X - Štědrý večer nastal (2012)

Ačkoliv název písně jasně hovoří, že se jedná o vánoční píseň, tak o "vánočnosti" této písně by se mohly vést diskuze. Ale i tak se tato píseň stala ikonou a je dalším důvodem, proč je tento seznam za posledních sedm let. Ačkoliv si Xindl ve své písni z Vánoc spíše dělá srandu, tak refrén "Štědrý večer nastal, když jsem doma chlastal" je opravdu chytlavý. Někteří tuto píseň nesnáší, někteří ji milují. Ale jsem si jistý, že i ti, co ji nesnáší, tak si ji sem tam v tajnosti pobrukují. Svědčím o tom také počet zhlédnutí, který převyšuje osmnáct milionů. 

Václav Neckař - Andělé strážní (2014)

O dva roky později Václav Neckař exceloval s další vánoční písní. Píseň Andělé strážní je plná něžnosti a Václavovi se opět podařilo dostat do rádiové smyčky vánočních písní spolu s Půlnoční. 

Chinaski a Katarína Knechtová - Milióóóny přání (2018)

Minulý rok obohatila svou první vánoční písní kapela Chinaski spolu se slovenskou zpěvačkou Katarínou Knechtovou. V této písni vyzvedává důležitost setkání u vánoční stolu. Také ve videoklipu ukazují vtipnou scénu, která probíha snad v každé rodině u štědrovečerního stolu, kdy se otec cpe co nejdéle, aby děti byly naštvané, že nemohou jít pro dárky. Kdo to nezažil?

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oficiální klip Ewy Farné

Štítky československé vánoční písně, Ewa Farna, Václav Neckař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.