pátek 29. března 2024 Taťána

Rozhovor: Proč vypadá nově opravené Dolní náměstí tak mrtvě?

Město před nedávnou dobou povolilo kavárníkům a restauratérům zimní mobiliáře, málokdo ale ví, že pro ně platí dál omezení v době vánočních trhů. O celkové situaci na Dolním náměstí jsme si povídali s Radimem Petrem, majitelem kavárny Trieste na Dolním náměstí...

Když jsme spolu mluvili naposledy, bojoval jste o to, aby vaše stolečky mohly stát před kavárnou i v období mezi začátkem listopadu a koncem března. Co se od té doby změnilo?
Po veškerých mých bojích, do kterých vstupovaly pokuty, omezování podnikání, monitoring skrze městské kamery, se konečně zdá, že se situace hnula k lepšímu, město se totiž po dohodě s památkáři rozhodlo povolit zimní mobiliář...

Co si pod tím mám představit?
To jsou zahrádky, kde jsou buď barové nebo normální stolečky s židlemi. Nesmíme používat ohřívací techniku, podesty a deštníky. Je to skvělý pokrok, který rozhodně schvaluji. Konečně jsme se v tomto vyrovnali evropských městům, ve kterých je tento systém již zavedený a zažitý.

Co je tedy špatně?
Velmi mne znepokojuje, že byla udělena výjimka organizátorům vánočních trhů a v průběhu jejich konání, což je více než měsíc, nejsou mobiliáře povoleny pro restauratéry ani kavárníky na Horním a Dolním náměstí. Vnímám to jako dosti neférový krok vůči nám, živnostníkům, kteří se celý rok snaží o to, aby to na Horním a Dolním náměstí žilo a lidé netrávili svůj čas mimo centrum města, například v obchodních domech.

Jak to odůvodnilo vedení města?
Bylo řešeno, že pořadatelé vánočních trhů mají velmi vysoké náklady a proto město přistoupilo k tomuto opatření.

Daly by se podle vás zkombinovat vánoční trhy a provoz mobiliářů?
V jiných zemích a jiných městech, i v České republice, je to naprosto běžná věc, a nevidím důvod, proč by to v Olomouci nemohlo fungovat také tak. Podle mého jde o to, že si zase někdo něco vydupal. Podle mého názoru je to prosté omezování podnikání, kdy je tu jedna skupina podnikajících, která je zvýhodněna vůči té druhé. Samozřejmě, každý jdeme do podnikání s tím, že to s sebou nese určitá rizika, ale úmyslné znevýhodňování podle mého přirozené není.

Jak vlastně vnímáte svoje působení zde na Dolním náměstí?
Já vnímám provozování kavárny v centru města jako příležitost, kdy máte šanci nejen vařit dobrou kávu, ale také upoutat pozornost turistů a přimět lidi, aby si sedli u venkovních stolečků a obdivovali krásy centra Olomouce, což je hlavně Horní a Dolní náměstí, ale i třeba posvátné Michalské návrší, takzvaně Na Hradě, okolo kterého vlastně Olomouc vznikla. Úplně mi trhá srdce, když vidím, že Dolní náměstí, které bylo nedávno opraveno za desítky milionů, zeje prázdnotou a nežije.

Co máte konkrétně na mysli?
No, jen se podívejte na ty nesmyslně poházené lavičky, které zejí prázdnotou. Připadne mi to, jako by se na Dolní náměstí přivezly lavičky jen proto, aby zaplnili ten žalostně prázdný prostor, s čímž souvisí další věc, a to je naprostá kulturní prázdnota. Proč se zde nepořádají malé koncerty nebo jiné kulturní akce? Proč Flora neuspořádá soutěž o nejkrásněji vyzdobené okno květinami? Zkrátka, lidé používají v současné době naše náměstí jako jakýsi tranzitní prostor, skrz který se dostávají ke svým oblíbeným prodejcům, kteří se odstěhovali z centra do Šantovky.

Přispívají kavárníci jako vy ke kulturnímu dění na Dolním náměstí?
Já se snažím jednou za čas uspořádat před kavárnou malý koncert, který je většinou charitativního charakteru. Věřím, že každý kavárník či restauratér v centru Olomouce by mohl ke kulturnímu dění přispět, vše je o domluvě a postoji města. Dokud nám ale bude házet klacky pod nohy takovými malichernostmi, jako je třeba zákaz mobiliářů, potom vás jaksi k nějaké snaze přechází chuť.

Jednáte o těchto záležitostech s městem?
Ano, v nejbližších dnech chceme navštívit s galeristkou Kateřinou Dostálovou, která má galerii na Michalském návrší, a s jedním mým zákazníkem, který provádí německy mluvící turisty po městě a má na situaci stejný názor, pana primátora a popovídat si s ním o celkovém konceptu využití Dolního náměstí a našich aktivitách na něm. Uvidíme, jak to dopadne, ale moc bych si přál, aby v budoucnu Dolní náměstí, které považuji za skvost Olomouce, konečně žilo.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.