čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Dnešní den připomíná sv. Štěpána, prvního křesťanského mučedníka

Druhý svátek vánoční, nebo svátek svatého Štěpána. Tak bývá označován den, kdy si připomínáme památku prvního křesťanského mučedníka, svatého Štěpána. Podle legendy položil život za víru v Krista a stal se tak prvním křesťanským mučedníkem.

Štěpán byl křesťanský kazatel, který podle Skutků apoštolů v Jeruzalémě neohroženě hovořil o vzkříšení Ježíše Krista. Tvrdil, že jsou židé vinni Ježíšovou smrtí a že Ježíš je roven Bohu, za což si vysloužil velkou kritiku vyznavačů judaismu.

Ti jej předvedli před židovskou radu, která měla soudní pravomoc, křivě obvinili, a kolem roku 36 ukamenovali před Damašskou bránou do Jeruzaléma. Štěpán podle Bible zemřel s Ježíšovými slovy „Pane, odpusť jim tento hřích!“

Oslavy na den sv. Štěpána

Ještě v 19. století šlo o velkou událost ve městech i na venkově. Lidé se navštěvovali, dávali si dárečky s přáním všeho dobra. Vánoční koleda začínala na Štědrý den a končila na den tříkrálový 6. ledna. Na svatého Štěpána chodili malí koledníčci s jesličkami a zpívali známou štěpánskou koledu. Tradice také velí připravit na Štěpána pernatou drůbež. Na stole by tak neměla chybět husa, kachna nebo aspoň kuře.  

Křestní jméno Štěpán má řecký původ, vzniklo z řeckého jména Stephanos s významem "věnec". Přeneseně se vykládá jako "ověnčený", "oslavený" nebo "korunovaný". V Česku nosí toto jméno přes 140.000 mužů. V posledních letech ho vybere pro svého potomka zhruba tisícovka rodičovských párů.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.