pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Objevte kouzlo geocachingu. S aplikací c:geo to jde snadno

Venku svítí sluníčko, máte volno a nechcete sedět doma? Pak je pro vás ideální geocaching. Někteří už vědí, o čem mluvím. Ti z vás, kteří nevědí, o co jde, si můžou otevřít vychlazené pivo a směle se pustit do našeho článku.

Co je to geocaching?

Geocaching je turistická hra ve které se snažíte pomoci GPS najít skryté schránky (cache). Ty jsou ukryté po celé České republice i po světě. Po nalezení kešky se nálezce zapíše do seznamu a kromě dobrého pocitu může v některých případech získat i malý dárek, který si vezme ze schránky. Předmět vymění za nějakou jinou drobnost, ukryje schránku a směle vyráží na další úkryt.

Místa kde bývají kešky, jsou většinou něčím zajímavé, takže si bádání po schránce zpestříte i tím, že se můžete kochat přírodou. Pokud vás tedy nebaví navštěvovat hrady a zámky a chcete objevit neobvyklá místa, tak by vás mohl geocaching zaujmout.

Geocaching se smartphonem

Aplikace c:geo je skvělým pomocníkem pro všechny geocachery. Díky ní můžete na mapě celého světa hledat konkrétní kešku a přečíst si popis této schránky. Následně si ji můžete uložit do svého seznamu a vydat se na cestu za svým cílem.

Aplikace je plně v češtině a díky tomu, že se jedná o open source program je i bez reklam. Aby vám aplikace fungovala tak jak má, tak se budete muset přihlásit ke svému účtu na geocaching.com, ti co začínají, se musí zaregistrovat. K samotnému hledání kešky však už internet nepotřebujete a stačí vám pouze GPS signál. V praxi to vypadá tak, že si doma nejdete kešky, které chcete najít, uložíte si je a pak už pomocí navigace jdete hledat.

Kešky můžete hledat třemi způsoby. Pokud se vám nechce příliš daleko od domova, tak je pro vás ideální seznam nejbližších kešek. Dalším způsobem je hledat schránku pomoci adresy. Následně se vám objeví seznam všech kešek v okolí konkrétní adresy. Třetí a poslední možností je aktivní mapa. Na té můžete libovolně hledat po celém světě.

 

Čtěte více:

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.