pátek 26. dubna 2024 Oto

Gastrodrbna: Na Konviktu si člověk připlatí, ale zaručeně pochutná!

Jezuitský Konvikt je lokalitou, která je mi dobře známá. Chodím tam totiž do školy. Kromě několika uměleckých studijních oborů a pravidelných akcí, které se zde konají, má však člověk příležitost navštívit i zdejší restauraci. Stojí za zkoušku?

Jako chudý student si nemůžu dovolit do ní zavítat příliš často. Ceny se totiž neřídí podle toho, že Konvikt je součástí Univerzity Palackého, ale spíš tím, že jde o atraktivní turistickou lokalitu. Jednou za čas je ale dobré trochu se plácnout přes kapsu a vychutnat si dobré jídlo v hezkém prostředí, kterým Konvikt bezesporu je.

Jak už ale káže zákon schválnosti, ranní sluníčko a hezké počasí dostalo své trhliny ve chvíli, kdy jsme se ke Konviktu blížili. Takže jsme si zase jednou nemohli posedět na půvabném nádvoří, ale zmoklí jako slepice jsme se odebrali do vnitřních prostor.

Nabídka jídla nám ovšem zvládla zlepšit náladu během pěti vteřin. Známá měla díky své proslulé závislosti na rybách okamžitě jasno, dala si pečeného halibuta (o kteréžto havěti jsem předtím v životě neslyšel). Já jsem se dlouho rozhodoval mezi delikátně znějící vepřovou panenkou s bramborovou kaší a salátem v domácí sweet chilli omáčce a kuřecími stripsy v jogurtu. Vskutku Sophiina volba. Nakonec za mě vyhrála vepřová panenka, pikantní omáčce zkrátka nikdy neodolám.

Polévku jsme si nedopřáli, nebyla totiž v ceně menu a za sebe můžu říct, že jsem hlady úplně neumíral. Při čekání na objednávku jsme si tak kromě usrkávání piva prohlíželi u okolních stolů, co nás čeká. „To se asi moc nepřejím,“ prohlásila známá, když viděla porci ryby u vedlejšího stolu. Já si naopak stěžovat nemohl, protože má panenka vypadala velmi chutně.

A nutno podotknout, že zdání tentokrát neklamalo. Upřímně jsem si už hodně dlouho na ničem tak nepochutnal jako na tomhle jídle. Maso se jen rozplývalo na jazyku, kaše bylo tak akorát velké množství (což rozhodně není pravidlem!) a díky pikantní omáčce nebylo vůbec potřeba jídlo nijak dochucovat. Třešinkou na dortu byl svěží letní salátek, který v kombinaci s kaší a omáčkou chutnal naprosto fantasticky. Kuřecí stripsy se můžou jít vycpat, takhle kvalitně udělané vepřové panence nemůže konkurovat vůbec nic!

Pokud můžu věřit slovům své známé, ryba nechutnala o nic hůř, oběd na Konviktu tedy můžu hodnotit po všech stránkách výtečně. I obsluha byla rychlá a příjemná, jídlo jsme zapili lahodným Bernardem, a když jsme vyšli ven, zjistili jsme, že se nám navíc povedlo úspěšně přečkat nepříjemný déšť. Oba palce nahoru!

Čtěte více:

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.