pátek 29. března 2024 Taťána

Nejlepší horolezec světa Adam Ondra: Nyní mě čeká meta, kterou ještě nikdo nikdy nezdolal

Má za sebou neskutečný rok. Dokončil vysokou školu, stal se mistrem světa v lezení na obtížnost a nyní zdolal jednu z nejtěžších horolezeckých cest na světě. Stěnu Dawn Wall na legendárním masivu El Capitan zvládl o 11 dní rychleji, než jeho američtí předchůdci. Mohlo by se zdát, že již všechno dokázal. Je tomu tak?


Prvně, obrovská gratulace k úspěchu! Jak se cítíte?
Težko popsat, zatím mimo to, že jsem spokojený, jsem ještě trochu unavený, ale každopádně je to určitě zatím jeden z vrcholů kariéry a určitě zážitek na celý život.

Přelez jste zvládl za osm dní. Tedy o jedenáct dní lepší čas, než byl dosavadní rekord, jak jste s tímto časem spokojen? Odpovídal Vašim očekáváním?
V podstatě ano. Plánoval jsem 5 až 6 dní, což se téměř podařilo, jelikož 6.den jsem dolezl na konec hlavních obtíží, ale počasí nám znemožnilo pokračovat, takže jsme další den jen odpočívali a 8. den už cestu v pohodě dolezli.

Jakou roli hrálo při vašem výkonu počasí? Bylo na vaší straně?
První dva dny bylo na lezení relativně teplo, takže jsme museli lézt často v noci, ale potom se ochladilo a nebýt 7. dne a deště, bylo vlastně ideálně. Což znamená 5 stupňů, sucho a mírný vítr. 

Nastal v průběhu lezení nějaký kritický moment? Jak se vám ho povedlo překonat?
Rozhodně to byl 4. den a neúspěch na 14. délce, nejtěžší délce celé cesty. Tehdy jsem měl opravdu pochybnosti o tom, zda to můžu celé zvládnout.

Na Dawn Wall jste nelezl sám, kdo všechno s vámi lezl a jaký vliv měl na váš úspěch váš realizační tým?
Velký podíl na úspěchu má můj parťák a jistič Pavel Blažek. Zbytek týmu, Heinz Zak a Christian Wild natáčeli celý výstup a pořizovali fotografie.

Psali o Vás také nejrenomovanější plátky světa, jako například New York Times, užíváte si takový zájem nebo vás spíš vylekal?
Vylekal asi ne, mírně překvapil možná. Ale je to asi proto, že El Capitan je ikonická stěna a navíc všem na očích - stěnu máte ze silnice téměř na dosah. Dalekohledem můžete lezce velmi snadno pozorovat.

Zdolal jste v rekordním čase možná nejtěžší stěnu světa. Jaký je další vrchol, kterého byste chtěl dosáhnout?
Vylézt Dawn Wall ještě rychleji? Asi to neplánuji v nejbližší době, ale někdy v budoucnu by to mohlo být zajímavé. Příští cíle jsou ale ve sportovním lezení jednodélkových cest - například zdolat cestu obtížnosti 9c, což je stupeň, který doposud nebyl nikdy zdolán.

Jak hodnotíte z hlediska vašeho osobního a kaiérního života rok 2016?
Samozřejmě velmi úspěšně. Mistrovství světa, Yosemity, dokončení bakalářského studia. Šťastně zadaný s mojí úžasnou přítelkyní, co víc s přát?

Na co se nejvíc těšíte, až přijedete domů?
Tak nebudu předstírat - je to přítelkyně. 

Jaké jsou vaše dlouhodobější plány po návratu domů?
Jak jsem se již zmínil, vrátit se zpět do tréninku a pověnovat se sportovním kratším cestám nejvyšších obtížností a možná právě to zmiňované 9c.

Titul mistra světa, teď Dawn Hall myslíte si, že vaše úspěchy zpopularizují lezení v Česku? Plánujete v Česku váš sport propagovat?
Doufám, že ano. Myslím, že lezení je fantastický sport a hodně lidí by se v něm našlo. Lezeckých stěn u nás přibývá a není důvod to nezkusit.

Autoři | Foto Pavel Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.