sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucká parta MashCode vyhrála 24 hodinový maraton v programování

V Ostravě se nedávno konal Rockaway Azure Hackathon. Tato programovací soutěž měla i olomoucké zastoupení. Parta MashCode dokázala maraton v programování vyhrát se svým projektem sociální sítě pro transparentní účty.

Rockaway Azure Hackathonu je soutěž, ve které musí každý tým za pouhých 24 hodin naprogramovat projekt, který bude fungovat a navíc zaujme. Soutěže v Ostravě se celkem zúčastnilo šest týmů složených z programátorů z celé České republiky. Nejúspěšnější však nakonec byli David Gargulák, Jan Matoušek, Michal Šnajdar a Petr Tyl. Všichni jsou z Olomouce a blízkého okolí. Jejich úkolem bylo za 24 hodin vyřešit nějaký problém z oblasti E-commerce, finančních technologií nebo veřejné dopravy. Během tohoto úkolu mohli využít zkušené mentory, kteří byli všem k dispozici.

Tým MashCode vytvořil projekt TranspaRency 2.0, což je sociální síť pro transparentní účty. Její úlohou je zobrazit bankovní transakce tak, aby se dala spojit s konkrétními daty a bylo možné zjistit mnohem více. Například z jakého kraje jsou sponzoři jednotlivých politických stran nebo jestli někdo nesponzoruje dvě strany najednou. To všechno by navíc mohlo být sdíleno i na Facebooku. Více se dozvíte v rozhovoru s Petrem Tylem, který je jedním z členů MashCode.

Jsou všichni členové MashCode z Olomouce?

Všichni jsme z Olomouce nebo blízkého okolí. Na druhou stranu někteří z nás pracují v současnosti v Brně a Praze.

Znáte se se všemi kolegy z MashCode, nebo jste se dali dohromady až na místě?

Všichni se známe delší dobu. Dohromady jsme se dali již před akcí a rámcově se domluvili, co bychom chtěli na Rockaway Azure Hackathonu programovat. Komunikaci nám velice zjednodušil fakt, že jsme téměř všichni spolupracovali na projektu GoCatchMe, o kterém jste vlastně také psali.

Byla to Vaše první účast na Hackathonu? Ať už osobně nebo z pohledu celého týmu.

Pro 50 % týmu to bylo poprvé, pro nás zbytek podruhé. Byli jsme se před pár měsíci podívat na HyperLoop Hackathon do Bratislavy. Byla to cenná zkušenost. K Azure Hackathonu jsme ale přistupovali úplně jinak.

Plánujete ještě navštívit letošní Hackathon v Brně?

Brno určitě vypustíme, musíme někdy i spát. Všichni přes týden pracujeme a zároveň se nyní zabýváme několika dalšími projekty. V příštím roce se určitě nějakého Hackathonu budeme účastnit. Je to čistě otázka času. Není jednoduché sejít se v plném počtu. To také souvisí s jednou „výzvou“ pro vaše čtenáře. „Pokud umíš trochu programovat a chceš být součástí naší bandy, tak napiš, zajdeme na pivko, pobavíme se a zapojíme tě do našich projektů“.

Co vás přimělo k tomu, abyste se do soutěže přihlásili?

To je jednoduchá otázka. To co nás žene dál, jsou výzvy. Navíc teď měníme přístup a chceme se více zaměřit i na projektovou práci. Hackathon pro nás byla zkušenost, jak v rámci desítek hodin přijít s fungujícím prototypem.

Specializuje se někdo z týmu přímo na Microsoft Azure, nebo jste v tomto prostředí nováčci?

Víte, vtipné je, že jsme to vyhráli i bez použití Microsoft Azure (cloudová platforma Microsoftu, kterou měli programátoři použít –  pozn.red.) Na druhou stranu je pravdou, že by nám v jisté fázi ušetřil čas.

Každý tým si vybral svůj projekt, nebo jste měli na výběr z několika témat a museli jste si něco z toho zvolit?

Rockaway Azure Hackathon je postaven tak, že jsou k dispozici data a na nich můžou týmy vystavět svá řešení. Na druhou stranu mentoři již dopředu dali několik témat. Jedním z nich bylo i využití API (rozhraní pro programování aplikací – pozn.red.) České spořitelny k transparentním účtům.

Proč právě projekt TranspaRency 2.0?

Chtěli jsme dělat něco, co bychom po 24 hodinách mohli použít a zároveň to mělo nějaký smysl. Příští rok je volební a nás napadlo, že bychom do voleb mohli více zapojit lidi z našeho okolí. A to je i důvod proč jsme propojili transparentní účty, informace z ARESU (Administrativní registr ekonomických subjektů) a FB. Pokud se nám podaří sehnat finance na tento projekt, tak vás možná příští rok čeká FB výzva „Prověř účet svojí strany“.

Připravovali jste se nějak na tuto soutěž?

Ano, několikrát jsme okupovali jednu místní kavárnu a pak strávili několik hodin na Skypu. Převážně jsme se ale zabývali výběrem tématu, strategií a organizačními věcmi, než programováním.

Bylo pro vás těžké programovat tolik hodin v kuse? I přesto, že jste měli přestávky na jídlo, tak to muselo být neskutečně těžké udržet koncentraci.

Vidina 24 hodin člověka žene dál. Chtěli jsme za tu chvíli přijít s co nejlepším produktem. Na druhou stranu jsme si ve tři ráno dali pivko, pozdní večeři a šli do osmi spát. Nejhorší je, pokud je člověk ospalý. Pak nic nenaprogramuje a nevymyslí.

V jakém jazyce jste TranspaRency 2.0 programovali? A v jakém programu?

Těch technologií bylo více, protože se jedná o komplexnější řešení. Pro serverovou část jsme používali – Web API, .NET, C#. Pro uživatelskou část pak Angular, Node.js a Bootstrap. Současně jsme se napojovali na servery Facebooku, České spořitelny a systému ARES (Ministerstvo financí ČR). To mělo také své technická specifika.
 

Jak jste si v týmu rozdělili role? Každý se staral o svou část, nebo jste všichni dělali na všem?

Honza s Davidem bušili kód každý na své části. Michal jim připravoval analytické podklady a hlídal, aby to zafungovalo jako jeden celek, až se to spojí dohromady. Já jsem dělal grafiku, testoval a hledal možnosti datových závislostí.

Plánujete s projektem TranspaRency 2.0 pokračovat, vylepšit ho a například reálně zprovoznit, nebo to je pouze projekt „do šuplíku“?

Bojujeme nyní s časem a financemi, respektive s náklady příležitostí. Na TranspaRency 2.0 bychom chtěli pokračovat, ale reálná možnost výdělku je na tomto projektu téměř nulová. Pokud se nám podaří sehnat sponzora, pak budeme v projektu pokračovat. Je před námi ale spousta práce. Máme napojené API jen jedné banky, na grafice bychom měli také zapracovat, apod. Každopádně v jazyce prototypingu jsme udělali minimal product a ten otestovali na malé skupině lidí. Další případný krok je pilot a pak roll out.

Jaká byla vaše výhra?

Každý jsme získali minipočítač Raspberry PI a sadu dalších komponent pro vývoj vlastních IoT (Internet of things –  pozn.red.) zařízení.

Je pro vás důležitější to, že jste něco vyhráli, nebo fakt, že jste se zviditelnili, získali kontakty a můžete se díky tomu například posunout ve vaší kariéře?

Nemateriální hodnota je mnohem větší než ta materiální. Během 24 hodin jsme splnili úkol, který se na začátku zdál absolutně nereálný. Byly tam týmy, které to v 7 ráno zabalili, protože už dál nevěděli co s tím, nebo jim došly síly. Mezi mentory a současně i porotou byli profesionálové z Microsoftu, Bileta, Rockaway Capital, České spořitelny, atd. Byla to perfektní zkušenost a dovolím si tvrdit, že si to mnozí z nás přidají do našeho „start up“ životopisu.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook Rockaway Capital

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.