sobota 18. května 2024 Nataša

Čím uspokojíte na Garden Food Festivalu své chuťové buňky? Poctivým burgerem i raw jogurtem

Foie gras s jablky a cibulkou, pravá italská pizza, hovězí i lososový burger, barbecue z jeleního masa, grilovaný filet z plachetníka, dančí ragú, sicilská caponata, taštičky dim sum, brazilské pao, ale taky raw vanilkový jogurt, rajčatová polévka s pomerančem, cvrček podle Magdaleny Dobromily Rettigové nebo makrónky, čokolády a dorty. To je jen malý vzorek z toho, co bude možné už tento víkend ochutnat v olomouckých Smetanových sadech u zhruba stovky stanů a stánků třetího ročníku olomouckého Garden Food Festivalu. Přehlídka dobrého jídla a pití začne v sobotu 13. května v 10 hodin.

„Na festivalu se chtějí všichni vystavovatelé předvést. Jejich menu bude opět tak bohaté a pestré, že si pochutnají i ti nejnáročnější gurmeti,“ ubezpečil za pořadatele Pavel Vysloužil. Vybírat lze i z bohaté nabídky nápojů, a to jak vín, prémiových destilátů a piva, tak i čaje a kávy. Milovníci vína mohou ochutnat moravské, chilské značky, ale taky portské. Zastoupeny budou tradiční domácí pivní značky Holba, Litovel nebo Zubr, zahraniční pivovary i regionální minipivovary, například Moritz a Kosíř. Chybět nebudou ani karibské rumy nebo klasické kubánské koktejly. „Návštěvníci si ale mohou dát i smothie, které si navíc sami umixují,“ podotkl Vysloužil.

Garden Food Festival je však oblíbený také pro kuchařskou show na pódiu. V akci tak návštěvníci uvidí Zdeňka Pohlreicha, který ale neprozradil, co během tří nedělních vystoupení uvaří. „Nechejte se překvapit,“ tajil populární „šéf“. Michelinský kuchař Radek Kašpárek, který na Garden Food Festival přijede poprvé, si chystá jehněčí s broiche, aronií a lanýžem a dále makrelu s topinamburem. „Na závěr to bude zmrzlina z uzeného tymiánu s jablečným merinque a horským sýr z farmy Krasolesí,“ doplnil. Dvojice tvořená herečkou a spisovatelkou Markétou Hrubešovou a šéfkuchřem olomoucké restaurace Lobster Jaroslavem Klárem společně připraví risotto s jahodami a proseccem a rib eye s chřestem a smrži. A další premiérový host, renomovaná cukrářka Iveta Fabešová, návštěvníkům předvede recept na francouzské makrónky. „Budou malinové a pistáciové. Jsou to křehké mandlové pusinky slepené ganache,“ vysvětlila.

Festivalový areál bude otevřený v sobotu 13. května od 10 do 19 hodin a v neděli 14. května od 10 do 18 hodin. „Stejně jako v předchozích letech očekáváme příjemné jarní počasí, v případě velkých veder nebo májových přeháněk máme k dispozici čtyři velké stany a pavilon G. Návštěvníci ale určitě ocení půjčovnu piknikových dek od univerzitního projektu Zaparkuj,“ doplnil Vysloužil.

Vstupenky v předprodeji zájemci koupí za 100 korun nebo s balíčkem grešlí za 350 Kč. Vstupenka na místě stojí 150 korun, děti do výšky 140 centimetrů a držitelé průkazů ZTP/P mají vstup zdarma. Jediným možným platidlem v areálu jsou grešle. Hodnota jedné grešle je 25 korun. „Budou k prodeji v balení po deseti kusech se vstupenkou na pokladnách při vstupech a na vyznačených místech ve festivalovém areálu. Oproti minulým ročníkům ale budeme hodinu před uzavřením areálu prodávat grešle také po dvou kusech,“ připojil novinku Vysloužil.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.