sobota 18. května 2024 Nataša

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

FOTO: Podívejte se do útrob řeznictví v Globusu, které po sedmnácti letech prošlo rekonstrukcí

PR článek

Globus v Olomouci funguje už sedmnáctým rokem. Od roku 2000 se toho změnilo jen pramálo – až doteď. Letos v Globusu začala I. etapa přestavby, která se týká jak uspořádání a modernizace jednotlivých oddělení, tak i zázemí či skladů. Potřeba přestavby vychází právě z oné sedmnáctileté provozní zkušenosti, a pozitivně ji po dokončení pocítí jak zákazníci, tak i zaměstnanci Globusu.

V první etapě přestavby se vedení Globusu zaměřilo nejen na přestavbu a přesun jednotlivých oddělení, ale hlavně na kompletní rekonstrukci vlastního řeznictví. Nový pult s nabídkou více než osmdesáti druhů masa, uzenin, klobás či paštik je však jen zlomkem toho, čeho se přestavba oddělení týkala. Pojďte se s námi ponořit do útrob řeznictví Globusu a podívejte se, jak vypadá po rekonstrukci.

Před vstupem na pracoviště musí každý zaměstnanec projít turniketem, který má za úkol vydesinfikovat jejich ruce a obuv. V celém řeznictví se dbá na dodržování hygienických předpisů. Mimo bílého pláště a pokrývky hlavy jsme proto museli i my projít přes tento turniket.

Naše cesta s ředitelkou Globusu, paní Andreou Dvořákovou, a vedoucím řeznictví, Emilem Němečkem, začíná tam, kde na maso poprvé položí ruce řezníci z Globusu – u nakládací rampy. Ze zadní strany hypermarketu přicouvá každý den k rampě řeznictví náklaďák, který veze čerstvé maso nejrůznějších druhů – hovězí, vepřové nebo telecí.

Přímo z rampy se maso ve velkých kusech uskladní na krátkou dobu do obrovského chladícího boxu, ve kterém jsou stabilně tři stupně nad nulou. I tento box byl jen pár týdnů zrekonstruován, a již na pohled se blýská novotou.

V tom samém dni si potom řezníci maso z boxu vytáhnou a začínají ho bourat (tedy porcovat). Bourání masa probíhá u velkého stolu v největší místnosti řeznictví a pracuje u něj najednou až šest řezníků.

 V bourárně se maso dále dělí na výsek a výrobu. Výsekové maso se potom upravuje do kuchyňských úprav a ostatní jde do výroby, kde se kupříkladu solí (uzené, šunky, slaniny atd.) nebo se zpracovává na masné výrobky typu párků, klobás a podobně.Velkou devizou olomouckého Globusu je fakt, že maso není dlouho uskladněné, ale v co nejkratším čase se dostane až ke spotřebiteli, tedy na pult, kde si ho lidé koupí. Do Globusu je maso dováženo každý den a ihned se zpracovává.

Společně s paní ředitelkou a vedoucím úseku procházíme rozlehlým komplexem řeznictví. Zaujme mne velký stroj s oválnou mísou a ostrými noži. „Tady maso meleme. Je to plně automatický stroj, ale stejně je potřeba velký um řezníka. Maso totiž musí umět dobře nasolit, aby se v rozemletém stavu dobře pojilo dohromady při výrobě párků či sekané," vysvětluje řeznickou alchymii Němeček. S přestavbou se pořídil právě i tento stroj, který ulehčí práci řezníkům.

Hned ve vedlejší místnosti stojí tři velké udírny. „Ty máme taky nové, a nemůžeme si je vynachválit. Jsou plně automatizované, dokáží si sami regulovat teplotu, což nám zajišťuje, že z udírny vyjde výrobek vždycky v požadované kvalitě," vysvětluje Němeček. A opravdu, na každé dotykové obrazovce vedle dveří od udíren vidím, jak dlouho ještě bude proces trvat, jaká je teplota masa a jaké teplo je v samotné komoře.

Jakmile projde maso všemi fázemi výroby, je odvezeno do chladícího boxu bezprostředně sousedícího s prostorem před řeznictvím, kde kolem prodejního pultu procházejí zákazníci a vybírají, jaký kus masa či uzeniny si koupí. Tento chladící box slouží jako zásobárna pro prodavačky, kterým když dojde v pultu zboží, jdou pro další právě sem. Žádná uzenina, klobása nebo paštika se tady však „neohřeje" dlouho. V Globusu se každý den připraví jen tolik výrobků, kolik se podle zkušeností prodá. Není proto možné, že by zákazník koupil několik dnů starý párek.

Zajímá vás, jak takové zpracování masa v Globusu probíhá? Koukněte na video níže!

Nedílnou součástí řeznictví je i zázemí pro zaměstnance, které prošlo asi největšími změnami. Sedmnáct let staré šatny, kuchyňka i sprchy dostály rekonstrukce, za kterou by se nemusel stydět lecjaký hotel. Kolaudace prostor pro zaměstnance proběhla na konci dubna. Procházeli jsme tedy místy, které zaměstnanci využívají přibližně tři týdny.

„Globusy, které se stavěly přibližně od roku 2009, mají zhruba podobné zázemí, jako to naše nové. V podstatě se tedy jedná o jakýsi standard v Globusech po celé republice," říká ředitelka Andrea Dvořáková.


Sušárna na pracovní oděvy zaměstnanců řeznictví


Šatny pro zaměstnance

Nejen řeznictví však prošlo v první etapě změnami. Ti, co byli v poslední době v Globusu, si jistě všimli přemístěných oddělení. Výsledkem je logičtější uspořádání sortimentu při vašich nákupech (prostě se tak nenachodíte), a i pro zaměstnance je nové uspořádání výhodnější z hlediska doplňování zboží. Součástí je i nové značení a navigační tabule, takže nehrozí, že byste se při nákupech ztratili.

V další fázi Globus chystá prodloužení shop zóny – stavební práce již započali, což přinese zákazníkům mimo jiného i rozšíření služeb. A také otevření zbrusu nového Café Globus, které se plánuje na měsíc srpen, kde si budete moci vychutnat chvilku klidu s italskou kávou a skutečně čerstvými zákusky z naší vlastní výroby.

Ve II. etapě přestavby v roce 2018 potom Globus plánuje modernizaci zbývajících oddělení a otevření nové restaurace Globus.

Můžeme se tedy těšit na nový Globus, kde bude radost nakupovat.

V případě, že máte zájem pracovat v oddělení masa a uzenin v olomouckém Globusu, vyplňte následující formulář:

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.