neděle 19. května 2024 Ivo

Houbaři v Olomouci a okolí mají smůlu. Nerostou a nerostou

Prázdné košíky si i nadále odnáší houbaři z lesů v Olomouckém kraji. Podle mykologa Jiřího Polčáka se na nedostatku hub podepisuje především dlouhodobé sucho a vysoké teploty, které na střední Moravě panují od začátku prázdnin. V porovnání s předchozími roky je podle odborníků situace o něco horší. Doufají však, že na přelomu srpna a září se situace zlepší.

„Je to stále špatné. Jediné, co se dá v lesích sem tam najít, je bedla nebo hřib kovář. Je to opravdu jen pár druhů, ale ne všude. Jsou lesy, kde se nedá najít nic, je to tam totálně vyfoukané a vyschlé. Na jiných lokalitách jsou to maximálně dva tři hřiby. Srovnávat roky moc nejde, ale letos je to podle mne zřejmě horší, všeobecně vody je málo," řekl dnes Polčák.

Nedostatek hub mají podle něj na svědomí především tropy a téměř žádné srážky. „Chtělo by to především hodně vody a nižší teploty, místo třicítek tak zhruba 20 stupňů," doplnil mykolog.

Podle odborníků ale nejlepší sezona začíná až na konci srpna a trvá obvykle do poloviny října. Současný nedostatek hub by se tak neměl projevit na přípravě tradiční výstavy hub v Přerově, která se koná obvykle druhou polovinu září. Loni se mykologům i přes výrazné teplotní výkyvy podařilo shromáždit na 200 druhů hub. Ještě před tím, na 24. srpna chystají v přerovské ornitologické stanici akci s názvem Nebude to otrava! Mykologové na ní lidem ukážou správné vaření hub a nebude chybět ani ochutnávka houbových pokrmů.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.