sobota 18. května 2024 Nataša

Olomoučtí vědci vyvinuli přístroj, který pomůže při výběru rostlin odolných vůči vyšším teplotám

Olomoučtí vědci vyvinuli přístroj, který dokáže rychle změřit odolnost rostlin vůči vyšším teplotám. Tato informace v současné době nabývá na významu mimo jiné v souvislosti s klimatickými změnami a častějším výskytem teplotních extrémů. Zařízení dokáže stanovit obecnou termostabilitu buněk i fotosyntetického aparátu. Termostabilita rostlin může pomoci například šlechtitelům při výběru odrůd odolných vůči vyšším teplotám, informovali zástupci Univerzity Palackého.

Přístroj vyvinuli vědci z olomouckého Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH). Přístroj je podle nich proti dosavadním technikám rychlejší, jednodušší a komplexnější. „Jedná se o univerzální přístroj pro měření termostability jakýchkoliv buněk, který jsme však primárně vyvíjeli pro buňky rostlinné. Je to vlastně ohřevný systém, v němž se ale teplota musí zvyšovat lineárně. Celé měření trvá zhruba 25 minut," uvedl vedoucí oddělení biofyziky CRH Petr Ilík.

Přístroj nabízejí vědci ke komerčnímu využití, pomůže však i při bádání o reakci rostlin na častější výskyt teplotních extrémů. „Rostliny na to reagují podle své odolnosti. Naše metodika by mohla pomoci při výběru odrůdy plodiny, která by si udržela výnos i v nestabilních klimatických podmínkách. Slouží také k testování toho, jak rostliny reagují na krátkodobý vysokoteplotní stres," uvedla členka výzkumného týmu Martina Špundová.

K měření vědci potřebují malý vzorek části rostliny, nejlépe listu. Ten vloží do nevelké aparatury, segment rostliny se poté zahřívá z pokojové teploty zhruba na 75 stupňů Celsia. „Se zvyšující se teplotou se mění chlorofylová fluorescence, která vypovídá o teplotní odolnosti fotosyntetických procesů. Současně měříme i vodivost média a tím zjišťujeme odolnost buněčné membrány. To vše bez předchozího testovacího měření, které se dříve muselo provádět," dodal Ilík.

Olomoučtí odborníci již přístroj, který vyvíjeli ve spolupráci s českou firmou, představili vědecké komunitě prostřednictvím odborného časopisu New Phytologist.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky věda, vývoj, flora, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.