pondělí, 3. února 2014, 10:49
Pro milovníky této pochoutky přinášíme recept, který zvládne každý. Chce to možná párkrát připravit, aby se vám například rolování dostalo do ruky, ale uvidíte, že to není žádná složitá věc. A nejkrásnější na tom je, že si připravíte přesně takové sushi, které máte nejraději.
Potřebujete:
250 g sushi rýže
rýžový ocet
cukr, sůl
mořskou řasu v plátech
čerstvého lososa, tuňáka, krabí tyčinky
avokádo, okurek
majonézu, chilli omáčku
sezamová semínka
sojovou omáčku, nakládaný zázvor
rohožku na rolování, hůlky, wasabi
Postup:
Nejprve si propláchněte rýži pod studenou vodou - proplachujte, dokud z ní neteče čistá voda. Poté dáme vařit dle návodu, nemícháme. Cca po 10-ti minutách od varu odstavíme, necháme přikryté pokličou a necháme dojít. Poté rýži vyklopíme do mísy vyložené pečícím papírem ( jinak se vám bude špatně umývat). Připravíme si směs z rýžového octa- cca 5 lžic, 1 lžičky soli, 1 lžičky cukru a vše smícháme. Směs vlejeme do rýže a pořádně zamícháme. Rýži necháme vychladnout.
Mezitím si nakrájíme všechny suroviny, které budeme dávat do rolek. Lososa a tuňáka na proužky, avokádo a okurek také. Do 2 lžic majonézy přidáme kapku chilli omáčky a vymícháme.
Jakmile je rýže vychladlá, namačkáme ji po celé ploše řasy ( můžete 1/3 řasy odkrojit, aby se vám lépe rolovalo). Řasu už máme položenou na rohožce. Na jednom okraji necháme 1 cm široký pruh bez rýže, který poté trochu pokapeme vodou, aby se nám rolka nerozlepovala. Cca 4 cm od kraje řasy, kde je rýže až do kraje, pokládáme lososa, avokádo, přidat můžeme spicy majonézu a posypat můžeme sezamovými semínky. Poté uchopíme okraj rohožky ( ten co je blíže k nám) a její pomocí překlopíme první třetinu řasy přes náplň a pořádně zmáčkneme, aby rolka byla pravidelná. Potom pomocí rohožky dorolujeme až dokonce. Rolky klademe vedle sebe s náplněmi, které máme rádi a poté krájíme na kolečka ostrým nožem a pokaždé ho namáčíme do ledové vody ( aby se nelepilo). Tyto rolky se nazývají maki. S lososem je to saké maki, s lososem a avokádem saké avokádo maki. Složitejší, jako např. california, si vysvětlíme příště.
Ti, kdo mají rádi ostré, mohou wasabi natřít rovnou na náplň, jinak se přidává až do sojové omáčky, ve které namáčíme sushi. Pokud ochutnáváte různé náplně, je dobré si mezi nimi dát trochu nakládaného zázvoru, který neutralizuje chuť v ústech a můžete si tak vychutnat další sousto.
Dobrou chuť :) !
Autor: L. Behigerová
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.