čtvrtek 9. května 2024 Ctibor

V Olomouci jsou k dispozici další krizové linky, chystá se i pomoc seniorům

Další dvě krizové telefonní linky, na kterých lidé získají informace o preventivních opatřeních vyhlášených kvůli šíření nového koronaviru, zprovoznil magistrát Olomouce. Radnice zároveň doporučila seniorům, aby nepouštěli domovy. Město připravuje seznamy dobrovolníků, kteří nabídli pomoc. Řekl to dnes mluvčí radnice Michal Folta. Pomoc seniorům a opuštěným lidem organizují i v dalších městech.

„V souvislosti s nouzovým stavem zprovoznil magistrát Olomouce další dvě krizové telefonní linky. Ke stávajícím telefonní číslům 585 513 385 a 585 513 392 od dnešního dne přibyla čísla 605 832 263 a 605 884 064. Linky jsou v provozu denně od 08:00 do 20:00,“ uvedl Folta.

Starší obyvatelé by kvůli riziku nákazy měli zatím zůstat doma. „Výjimkou jsou návštěvy zdravotnického zařízení za účelem zajištění neodkladné zdravotní péče. Toto doporučení rozeslal krizový štáb rovněž vedení všech obcí v rámci ORP (obce s rozšířenou působností) Olomouc,“ podotkl Folta.

Odbor sociálních služeb magistrátu koordinuje další postup ohledně dobrovolníků, kteří nabídli pomoc, s Univerzitou Palackého. Úředníci zatím registrují nabídky dobrovolníků. Město zároveň připravuje seznam potřebných například z řad seniorů či imobilních obyvatel.

Krizová linka, určená lidem v karanténě, osamělým lidem a seniorům nad 70 let, začne ve středu ráno fungovat v Přerově. „Na telefonní číslo 702 235 337 se mohou obrátit zájemci z těchto tří skupin občanů Přerova a místních částí, kteří mají zájem o donášku potřebných potravin. Nepůjde ale o nákup, který by službě na lince nadiktovali. Balíčky jsou předem stanovené a volající pouze upřesní, o který má zájem,“ uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Zajištění nákupu potravin, drogistické zboží či vyzvednutí léků seniorům nabídla jesenická radnice. Charita v Zábřehu na Šumperku spustila podobnou službu, která je zaměřena na osamělé seniory i lidi v nařízené izolaci a karanténě

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Olomouc, zdraví, komunikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.