čtvrtek 9. května 2024 Ctibor

V kraji vzrostl počet pozitivních případů o 14, celkem 99 nakažených

V Olomouckém kraji se počet potvrzených případů nákazy koronavirem zvýšil z nedělních 85 na 99. Počty zveřejnil kraj.

V pondělí brzy odpoledne bylo nemocných 97, v posledních hodinách vzrostl jejich počet o dva a to v obvodu Uničova, kde je 26 případů a Prostějova, kde je potvrzených 13 nákaz. V oblasti Litovle a Uničova, která je týden zavřená kvůli zamezení šíření koronaviru, je nyní dohromady 72 pozitivních případů. Kraj má i prvního vyléčeného pacienta, jde o muže z Japonska. Infekční oddělení prostějovské nemocnice opustil odpoledne.

„Aktuálně leží na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov osm pacientů s potvrzeným onemocněním COVID-19 ve stabilizovaném stavu, další dva pacienti ve vážném stavu jsou hospitalizováni na oddělení ARO," sdělila mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Mezi pozitivními je i několik zdravotníků. Nákaza se potvrdila u dalších čtyř zdravotníků z infekčního oddělení prostějovské nemocnice, kteří byli v kontaktu s lékařem, u něhož se test potvrdil o víkendu. Minulý víkend se nákaza prokázala u lékaře z urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci, který předtím pobýval v Řecku. Mezi pozitivními je i lékař z Uničova, z nejvíce zasažené oblasti, potvrdil dnes novinářům olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Dva nemocné eviduje ve svých řadách policie, oba pocházejí z Litovle. „V preventivní karanténě je nyní 106 policistů, každým dnem se však údaje mění i podle toho, jak se policisté vracejí do služby," řekla dnes policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Podle údajů na stránkách www.krajpomaha.cz se již nákaza rozšířila do všech okresů Olomouckého kraje. Po jednom potvrzeném případu se vyskytuje v územním obvodu Hranice, Jeseníku, Šumperka a Zábřehu, dva případy má dál obvod Šternberka. V Olomouci se počet potvrzených případů zvýšil dnes o čtyři na osm.

V Olomouckém kraji se ode dneška zvýšil počet odběrových míst. Speciální odběrové stany nově stojí v areálu prostějovské i šumperské nemocnice, od soboty jsou funkční i v areálu Fakultní nemocnice v Olomouci. Ode dneška si mohou lidé nechat vzít odběry i na doporučení praktických lékařů. "Je to první den nájezdů, budeme v příštích dnech vědět, jak to graduje. Praktický lékař nese odpovědnost také za to, že toho člověka pošle administrativně do karantény," doplnil Okleštěk.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, koronavirus, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.