čtvrtek 9. května 2024 Ctibor

AKTUÁLNĚ: Počet nákaz koronavirem v kraji přesáhl stovku

V Olomouckém kraji se počet potvrzených případů nákazy koronavirem zvýšil z pondělních 99 na 103. Údaje platné k 08:00 zveřejnila Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje. Nejvíce nákaz hygienici evidují na Olomoucku, nejméně na Přerovsku a Jesenicku. V Olomouckém kraji bylo zatím určeno k testování 820 osob a platí 441 karantén. Kraj má i prvního vyléčeného pacienta, jde o muže z Japonska. Infekční oddělení prostějovské nemocnice opustil v pondělí odpoledne.

Na Olomoucku je podle údajů hygieniků 87 potvrzených případů nákazy. Hlavní podíl připadá na oblast Uničova a Litovle, která je týden zavřená kvůli zamezení šíření koronaviru. Aktuální počet pozitivních případů zatím nebyl zveřejněn, v pondělí večer jich na tomto izolovaném území bylo 72. Na Prostějovsku hygienici evidují 12 pozitivních případů, na Šumpersku 2 a na Přerovsku a Jesenicku po jednom.

Mezi pozitivními je i několik zdravotníků. Nákaza se v pondělí potvrdila u dalších čtyř zdravotníků z infekčního oddělení prostějovské nemocnice, kteří byli v kontaktu s lékařem, u něhož se test potvrdil o víkendu. Minulý víkend se nákaza prokázala u lékaře z urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci, který předtím pobýval v Řecku. Mezi pozitivními je i lékař z Uničova, z nejvíce zasažené oblasti. Dva nemocné v pondělí evidovala ve svých řadách policie, oba pocházejí z Litovle.

Česko mělo k půlnoci 1287 potvrzených případů nákazy koronavirem. V neděli bylo podle webu ministerstva 1161 pozitivních testů, během pondělka tak přibylo 126 případů.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.