čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Prostějov daruje ochranné štíty tisknuté na 3D tiskárnách

Prostějovští radní darují celkem 350 ochranných štítů nemocnici, stomatologické komoře a České lékařské komoře. Bude je vyrábět Sportcentrum- dům dětí a mládeže (DDM). Organizace se snaží zapojit také soukromé vlastníky 3D tiskáren.

Nemocnici Prostějov a Okresní stomatologické komoře Prostějov připadne po sto kusech štítů. Okresnímu sdružení České lékařské komory Prostějov potom na sto padesát těchto ochranných pomůcek.

Štíty bude prostřednictvím 3D tiskáren vyrábět příspěvková organizace Sportcentrum DDM, která po dobu nouzového stavu využije práce dobrovolníků. „Příspěvkové organizaci jako je Sportcentrum legislativa zapovídá poskytovat dary jiným subjektům, s výjimkou obvyklých peněžitých nebo věcných darů svým zaměstnancům a jiným osobám ze svého fondu kulturních a sociálních potřeb, a také s výjimkou postupu, kdy příspěvková organizace nabývá majetek pro svého zřizovatele. Z tohoto důvodu byla radním předložena ke schválení smlouva o bezúplatném převodu a následném darování," vysvětluje situaci primátor František Jura. 

Sportcentrum, které poskytuje hlídání dětí rodičů, pracujících v integrovaném záchranném systému nebo pracovníků v sociální oblasti, tak bude pomáhat také nedostatečně vybaveným zdravotníkům v „první linii“. „Momentálně lidé ze Sportcentra své volné kapacity využívají k šití ústenek,“ uvedl náměstek primátora Jan Krchňavý.

Pedagogický pracovník Sportcentra DDM, Karel Ondrůj vyzývá majitele 3D tiskáren k pomoci. „Lidé pomohou pomoci například tím, že nějaké zadání vytisknou doma nebo pokud mají momentálně nevyužívanou tiskárnu, mohou nám ji třeba zapůjčit. Tím se výroba většiny výrobků centralizuje a zefektivní,“ říká Ondrůj. 

Více informací, jak se zapojit získáte prostřednictvím facebookové skupiny 3D factory https://www.facebook.com/groups/579978352727050/ nebo na e-mailu kondruj@sportcentrumddm.cz

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky 3D tisk, tiskárna, koronavirus, pomůcky, Sportcentrum, DDM, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.