pondělí 6. května 2024 Radoslav

Meopta nabídla montáž plicních ventilátorů. Je vybavena certifikací pro zdravotnickou výrobu

Vedení přerovské společnosti Meopta-optika jedná o svém případném zapojení do montáže plicních ventilátorů podle prototypu, který zkonstruovali odborníci z platformy COVID19CZ. Sdružení chce tuzemskému zdravotnictví dodat stovky ventilátorů pro lidi nakažené koronavirem, kteří se kvůli výrazným respiračním potížím neobejdou bez pomoci lékařů.

„Nabídli jsme naše montážní kapacity i technologické znalosti pro případ, že prototypy budou certifikovány a rozjede se sériová výroba. Máme eminentní zájem vstoupit do těchto aktivit a naše kapacity nabídnout,“ říká generální ředitel Meopty-optiky Vítězslav Moťka. Meopta má podle něj všechny potřebné certifikace, které jsou nutné pro zdravotnickou výrobu.

Podle Moťky zatím není jasné, jaký bude další postup ohledně tuzemské produkce plicních ventilátorů po schválení prototypů. „Nejsme držiteli dokumentace, ale s partnery jsme samozřejmě vešli do kontaktu. Velice rádi v další fázi sériové výroby do toho vstoupíme, pokud bude zájem,“ podotkl.

Tuzemská produkce plicních ventilátorů v příštích měsících může sehrát klíčovou roli při vybavování nemocnic. „Tato zařízení se sice v zahraničí vyrábí, ale některé vlády už embargují kapacity jejich továren, aby byly určeny pouze pro tu danou zemi,“ upozornil Moťka. Podle něj je tuzemský průmysl na dostatečné úrovni, aby produkci plicních ventilátorů zvládl vlastními silami.

Meopta zaměstnává 2 300 zaměstnanců a na montáž plicních ventilátorů může bez problémů uvolnit několik desítek pracovníků. Meopta zatím vlastní produkci optomechanických a optoelektrických přístrojů omezit nemusela, avšak už má signály o redukci některých objednávek. „Je to (montáž plicních ventilátorů) ideální příležitost, jak pomoci našim občanům a zároveň nabídnout práci tam, kde jsou momentálně výpadky v objednávkách,“ dodal Moťka. Meopta už vyrobila několik desítek ochranných štítů, které předala přerovské radnici, domovu seniorů a další pošle do nemocnice.

Odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ by mohli do tří týdnů dodat nemocnicím 500 plicních ventilátorů pro lidi nakažené koronavirem. Už testují prototyp ventilátoru CoroVent, aby mohl jít co nejdříve na certifikaci a do nemocnic. Zároveň shání prostředky na výrobu dalších.

Česká republika má pro ventilaci pacientů s koronavirem kolem tisícovky ventilátorů. Zbytek z 3 500 ventilačních zařízení je určený pro mladistvé, prenatální léčbu nebo je již obsazený jinými pacienty.

Autoři | Tisková zpráva | Foto hoyer.cz

Štítky ventilátor, výroba, koronavirus, Meopta, optika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.