sobota 18. května 2024 Nataša

V Olomouci testovali na osmdesát studentů, přes dvacet jich je nakažených

Nákaza novým typem koronaviru byla o víkendu v Olomouci prokázána u dalších 21 zahraničních vysokoškolských studentů. Podle ředitele Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josefa Suchánka bylo testováno zhruba osm desítek studentů, kterým byla v předchozích dnech nařízena karanténa. Už v týdnu bylo onemocnění covid-19 v Olomouci postupně zjištěno u 28 zahraničních studentů, nakaženo jich je tedy celkem 49. Všichni nakažení byli přemístěni do jedné budovy vysokoškolských kolejí.

„Dostali jsme seznam 21 pozitivně testovaných studentů a testování bude kontinuálně pokračovat dál,“ uvedl Suchánek. Hygienici budou testovat osoby, se kterými byli nakažení studenti v kontaktu.

Správa kolejí a menz UP kvůli případům nákazy a karantény vyčlenila jednu dvojbudovu vysokoškolských kolejí, kapacita podle Suchánka stále stačí. Nakažené studenty správa přesunula do nejpřísnějšího režimu v jedné budově. Každý z nich bydlí na samostatném pokoji.

Mezi pozitivními případy i lidmi v karanténě jsou pouze zahraniční studenti, kteří nestihli nebo nechtěli odjet po vypuknutí pandemie domů. Zahraniční studenty z programu Erasmus k návratu domů vyzvala již minulý týden i samotná Univerzita Palackého. Učinila tak poté, co byl jako první pozitivně testován při návratu domů jihokorejský student zdejší přírodovědecké fakulty. Řada studentů se už domů vrátit nestihla.

Správa kolejí a menz studentům v izolaci denně podle objednávky hromadně vozí chlazená jídla z menzy, která si mohou na kolejích ohřát. Drobné nákupy zajišťují dobrovolníci. Univerzita již dříve uvedla, že je pro studenty připravena i psychologická telefonní linka s anglicky hovořícími odborníky. Správa také zvýšila v prostorách kolejí hygienická opatření včetně dezinfekce prostor.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, studenti, zahraničí, cizinci, covid-19, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.