neděle 5. května 2024 Klaudie

Počet nakažených v Litovli stále roste. Hygienici nárůst předpokládali

V Litovli na Olomoucku počet případů nákazy covidem-19 roste i týden po zrušení karantény. Podle hygieniků je to však v normě. Svou roli může hrát nejen důsledné trasování, ale i otevření oblasti, která byla po dva týdny hermeticky uzavřená. Lidé se tak mohou s nákazou setkat i jinde. Ve městě s téměř 10 tisíci obyvateli je nyní 107 potvrzených případů, před týdnem při oznámení ukončení karantény jich bylo 79. Plošné testování zdejších obyvatel zatím není podle starosty Litovle a hygieniků na pořadu dne.

Hygienici postupné přibývání potvrzených případů v této oblasti i po zrušení karantény předpokládali. „Za těch 14 dní se udělalo maximálně, co se mohlo udělat, postihlo se v rámci inkubační doby, co se mohlo. Nyní se už objevují jen ojedinělé případy a budou případně přibývat i další lidí, kteří byli zdraví. S nákazou mohou přijít do styku jako všude jinde v kraji či v České republice,“ říká ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová. Podotkla, že není možné se domnívat, že po zrušení karantény žádné nové případy už nepřibudou. „Je to již na odpovědnosti každého člověka,“ doplnila.

Hygienici vyhlásili územní karanténu od 16. března, kdy bylo v oblasti Litovle a Uničova dohromady 25 případů, tehdy bylo v celém Olomouckém kraji 32 potvrzených nákaz. O dva dny později se v Litovli čísla zvýšila z 12 na 25, zhruba po deseti dnech karantény se tento počet zdvojnásobil. V neděli 29. března, kdy hygienici oznámili, že po 14 dnech karanténu zruší, bylo v Litovli 79 pozitivních případů.

Počet prokázaných onemocnění se poté do čtvrtka minulého týdne zvýšil o dalších 19 na 98 a do neděle na současných 107 případů. Současně s tím se však zvyšují i čísla v celém Olomouckém kraji. Zatímco při uzavření územní oblasti Litovle a Uničova před třemi týdny bylo v celém kraji 38 potvrzených případů, nyní je jich 422. Například krajské město Olomouc první první tři případy mělo 10. března, nyní je jich 182.

Podle starosty Litovle Viktora Kohouta se s nárůstem čísel počítalo, a to i vlivem důsledného trasování. Lidé podle něj již počty nyní tolik neřeší. „Sledování čísel má dva efekty. Jedna věc je stresující, druhá je respekt, že ještě není vyhráno,“ říká starosta. Podle něj se město nyní zaměřuje hlavně na dodržování vládních předpisů i na povzbuzení místní ekonomiky například otevřením výdejových okének u restaurací.

Skutečný počet pozitivních případů v oblasti by mohlo zjistit plošné testování, o kterém v souvislosti s Litovlí mluvil na začátku dubna náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Podle starosty to v tuto chvíli není aktuální, řeší se pravidla a rozsah. Také hygienici zatím oficiální informace o plánovaném plošném testování zatím nemají.

Autoři | Tisková zpráva

Štítky koronavirus, covid-19, Litovel, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.