neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Testy prokázaly, že zaměstnanci prostějovského domova seniorů nejsou nakažení

Výsledky odběrů u osmi zaměstnankyň Domova seniorů v Prostějově, které byly v kontaktu s klientkou nakaženou koronavirem, jsou negativní. Řekl to dnes ředitel domova Zdeněk Libíček. Pracovnice domova zůstanou podle něj v zaměstnání až do pondělí, pak se na další dva týdny kvůli epidemiologickým opatřením vymění s druhou směnou.

"Výsledky jsou takové, že naše zaměstnankyně, které jsou s paní na druhém oddělení od minulé středy zavřené, jsou chválabohu negativní. Týká se to všech osmi, žádná nákaza se u nich tedy neprojevila. Děvčata zůstanou v práci do pondělí, tedy téměř 14 dní vkuse. Poté nastoupí na 14 dní druhá směna a tyto pracovnice půjdou domů, pro jistotu do karantény," uvedl ředitel domova.

Pozitivní výsledek na nákazu koronavirem se u klientky, které je přes 90 let, potvrdil v neděli. Vzorky jí byly odebrány minulý týden ve středu.

Seniorka nese podle ředitele situaci těžce především po psychické stránce. Nemůže totiž opouštět kvůli izolaci v karanténě pokoj, pracovníci domova jsou s ní v kontaktu pouze v ochranných oblecích. "Uzavřené je celé oddělení se zhruba 70 klienty. Máme nyní takový režim, že personál jednotlivých oddělení se nestýká. Klienti zůstávají na pokojích, kam se jim vozí také strava," doplnil Libíček.

Kde se klientka mohla nakazit, není zřejmé. Vedení domova uvedlo, že byla již dříve kvůli chronickým plicním problémům hospitalizována v prostějovské nemocnici. Vedení této nemocnice se dnes důrazně ohradilo proti tomu, že by se seniorka nakazila nemocí covid-19 při pobytu na zdejším plicním oddělení. "Pacientka byla z nemocnice propuštěna již před třemi týdny. V době její hospitalizace neležel na plicním oddělení žádný jiný pacient s tímto onemocněním a nikdo z personálu nemocnice nebyl infikován," řekla dnes mluvčí nemocnice Radka Miloševská. "Nedávám to do souvislosti, nikoho tím neobviňuji, pouze jsem konstatoval, že byla v nemocnici a poté se vrátila k nám," doplnil ředitel domova.

Počet lidí s prokázanou nákazou koronavirem v Olomouckém kraji dnes vzrostl na 438, za posledních 24 hodin jich přibylo 16. Nejvíce nakažených je na Olomoucku. V Olomouckém kraji zemřelo s nákazou covid-19 šest lidí. Naopak deset lidí se již uzdravilo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, sociální, menšiny, senioři, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.