sobota 18. května 2024 Nataša

V kraji je 604 případů, začalo testování chytré karantény

V Olomouckém kraji je 604 potvrzených případů nákazy covid-19. Podle ministerstva zdravotnictví, které do evidence zahrnuje všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji. Během včerejšího dne vzrostl počet nakažených o šest případů. V kraji je stále osm obětí nového koronaviru. Počet vyléčených stoupl o pět na 109 lidí, uvedla krajská hygienická stanice. V kraji se spustila testovací fáze chytré karantény, působí zde kvůli tomu jeden armádní tým mediků.

V Olomouckém kraji se chytrá karanténa, která má postupně nahradit plošná omezení kvůli koronaviru, začala testovat první den. „Vzhledem k tomu, že se to u nás teprve zavádí první den, zatím k tomu nemohu říci nějaké vyhodnocení, teprve se to nastavuje a upřesňuje. Má to souvislost i s tím, že vychází také nová opatření, která upravují způsob ukončení karantén. To jsou informace, které musí dávat také chytrá karanténa, proto je to ve stavu teprve nastavování," řekla ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová.

V kraji kvůli chytré karanténě působí podle ní jeden armádní tým čítající čtyři mediky. Hygienici zatím nechtějí dopředu komentovat zda jim nový systém usnadní práci, kterou jsou dosud zahlceni. „Vzhledem k tomu, že je to teprve na počátku, je to zatím předčasné hodnotit," dodala Haliřová s tím, že hodnotit se bude dát zhruba příští týden. Jako první začali odborníci zkoušet chytrou karanténu v Jihomoravském kraji, nyní se přidal kromě Olomouckého i kraj Středočeský a Moravskoslezský.

Hygienici v kraji momentálně evidují 604 onemocnění novým koronavirem. Čtyři případy přibyly na Přerovsku, kde evidují 32 nákaz, dva případy na Olomoucku, kde je nyní 465 potvrzených onemocnění covid-19. Na Prostějovsku zůstává 43 případů, na Šumpersku 47 a deset na Jesenicku, uvedla dnes krajská hygienická stanice.

Mezi potvrzenými případy nákazy je zahrnuto i osm klientů z pobytových zařízeních sociální péče v Olomouckém kraji, řekla mluvčí kraje Eva Knajblová. Od víkendu sociální zařízení začala povinně na základě opatření ministerstva zdravotnictví testovat ve čtrnáctidenním cyklu i své zaměstnance. V kraji rychlotesty zachytily u těchto pracovníků tři pozitivní výsledky na nákazu koronavirem. Jeden z výsledků však následné laboratorní vyšetření nepotvrdilo, u dalších dvou se na výsledek ještě čeká, doplnila Knajblová. Podle hygieniků se rychlá zpětná vazba stále řeší a pracuje se na tom, aby výsledky byly oznámeny rychleji.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, olomoucko, nakažení, nemoc, Covid-19, karanténa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.