pondělí 20. května 2024 Zbyšek

V kraji přibyl další zemřelý v souvislosti s koronavirem

V Olomouckém kraji bylo v souvislosti s onemocněním covid-19 zaznamenáno další úmrtí a počet mrtvých v souvislosti s covidem-19 se od počátku epidemie zvýšil na 14. Do dnešního rána se v kraji z nemoci naopak vyléčilo 431 osob. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví a hejtmanství.

V Olomouckém kraji dnes podle ministerstva zdravotnictví přibyla jedna potvrzená nákaza novým koronavirem, celkem jich je od začátku epidemie evidováno 492. Údaje ministerstva zahrnují všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji.

Hejtmanství dnes ráno registrovalo 674 případů. Nejvíc nákaz je na Olomoucku, a to 525. Následuje Prostějovsko (47), Přerovsko (46), Šumpersko (45) a Jesenicko (11).

Fakultní nemocnice Olomouc od pátku opět umožní přítomnost otců u porodu. Musí mít však roušku či respirátor a jejich tělesná teplota nesmí přesáhnout 37 stupňů. "Jednorázové roušky budou poskytnuty. Po přijetí na porodní sál si doprovázející osoba dezinfikuje ruce a obdrží ochranný jednorázový oděv," řekl dnes ČTK mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

V Olomouckém kraji se mohou od pátku minulého týdne lidé zapojit do testovací studie, která zjišťuje přítomnost protilátek proti nemoci covid-19 v populaci napříč všemi věkovými kategoriemi.

O testování na odběrových místech v Olomouci, Litovli a Uničově je velký zájem. Původně se počítalo se 6500 místy, kraji se však podařilo dohodnout s účastníky studie navýšení až o 4000 dalších míst. Testování skončí v kraji tento pátek.

V přepočtu na 100.000 obyvatel Olomouckému kraji patří s počtem 109 případů třetí pozice za Prahou, v níž na 100.000 obyvatel připadá 126 nakažených, a za Karlovarským krajem se 122 nakaženými na 100.000 obyvatel.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký kraj, vir, počet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.