pátek 3. května 2024 Alexej

V Olomouckém kraji přibyly další 3 případy onemocnění, celkem 729

V Olomouckém kraji se počet případů onemocnění covid-19 během dne zvýšil o tři, celkem jich tak přibylo za 24 hodin šest. Ministerstvo zdravotnictví jich k dnešnímu večeru eviduje 729. Případy onemocnění rostou od počátku týdne, především na Prostějovsku. Hygienici tam registrují od počátku pandemie 73 případů, což je o 17 více než před týdnem.

Ministerstvo zdravotnictví má počet nemocných vyšší než hygienici, jeho údaje zahrnují všechny nemocné s trvalým bydlištěm v kraji. Hygienici, kteří informace aktualizují jednou za den vpodvečer, nyní evidují 711 nemocných, z tohoto počtu se však již 581 lidí uzdravilo. Onemocnění začalo v kraji přibývat po třídenní víkendové pauze. Od minulého pátku do neděle ministerstvo evidovalo v regionu 714 případů, v pondělí přibyly tři případy a další postupně v týdnu. Dosud tak od začátku tohoto týdne přibylo 15 případů.

Nové případy pocházejí podle hygieniků z Prostějovska, kde se nakazila více než desítka zaměstnanců mlékárny v Otinovsi, která je nyní uzavřená. Podle hygieniků se zdroj nákazy v souvislosti s uvolněním opatřením obtížněji hledá, nařídili karanténní opatření.

Kromě Prostějovska přibyl jeden nový případ dnes také na Olomoucku, kde je nyní 533 onemocnění novým typem koronaviru, aktuálně je však z tohoto počtu nemocných 90 lidí. V okrese se z nemoci vyléčilo již 447 lidí. Další nové případy přibyly podle hygieniků na Prostějovsku, kde je od počátku pandemie evidováno nyní 73 onemocnění, z toho se 41 uzdravilo. Za uplynulých 24 hodin přibyl také jeden případ na Šumpersku, celkem tedy 46 onemocnění, pozitivní test na covid-19 zde však mají už jen dva lidé. Na Přerovsku je evidováno dohromady 48 případů, z toho osm lidí se stále ještě léčí. Na Jesenicku bylo 11 onemocnění, devět lidí se již vyléčilo.

V přepočtu na 100.000 obyvatel Olomouckému kraji patří s počtem 115 případů třetí pozice za Karlovarským krajem, v němž na 100.000 obyvatel připadá 148 nakažených, a Prahou se 146 nakaženými na 100.000 lidí. V celém Česku je od počátku pandemie k dnešnímu večeru evidováno 8330 případů, z toho 5227 vyléčených. V souvislosti s nemocí podlehlo dosud 292 lidí, z toho 17 z Olomouckého kraje.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, Olomouc, onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.