neděle 19. května 2024 Ivo

Olomouckou radnici stála pandemie 34 milionů korun. Firmě bývalého zastupitele za ANO šla více než polovina peněz

Bezmála 34 milionů korun vyčerpala olomoucká radnice ze čtyřicetimilionové rezervy, kterou na jaře vyčlenila kvůli mimořádným výdajům v době pandemie nového koronaviru. Většina z částky připadla na nákup respirátorů a roušek za 29 milionů korun. Ochranné pomůcky město nakupilo i od společnosti, v jejímž čele stojí bývalý olomoucký zastupitel za hnutí ANO a jeho sponzor. Radnice této firmě zaplatila 18 milionů korun. Informace vyplývá ze závěrečné zprávy radnice zaměřené na výdaje v souvislosti s pandemií covid-19. Materiál projednají 29. června zastupitelé.

Radnice rezervu zřídila poté, co v Česku začaly rychle přibývat počty nakažených a byla přijata první preventivní opatření. Z vyčleněných peněz město nakupovalo ochranné pomůcky, dezinfekci, úklidové prostředky, vitaminy pro strážníky, bezkontaktní teploměry či speciální přepážky, které měly na úřadech snížit riziko přenosu infekce. Celkem město utratilo 33,7 milionu korun.

Největší výdaje souvisely s nákupem ochranných pomůcek. Například u společnosti Olpran město v polovině března objednalo respirátory za 11 milionů korun. Ještě více peněz zaplatilo logistické firmě EGT Express CZ z Velké Bystřice u Olomouce. Její dubnová dodávka 100.000 respirátorů FFP2 stála 13,5 milionu korun a za 200.000 medicínských roušek město společnosti EGT Express CZ zaplatilo 4,5 milionu korun.

Většinovým společníkem firmy EGT Express CZ je bývalý olomoucký zastupitel za ANO Jaroslav Spáčil. Mladá fronta Dnes v roce 2015 napsala, že Spáčil v té době patřil k nejštědřejším sponzorům hnutí ANO. V roce 2014 jako člen hnutí věnoval ANO přes půl milionu korun. Vítězné ANO je v Olomouci po posledních komunálních volbách součástí radniční koalice.

Ceny ochranný pomůcek se na jaře výrazně zvýšily. Úředníci olomouckého magistrátu na začátku dubna zastupitelům řekli, že cena respirátorů a roušek zpočátku epidemie kvůli velké poptávce prudce vzrostla na několikanásobek původní hodnoty, přičemž se začala stabilizovat až na přelomu března a dubna. Hlavně v březnu měly úřady problém ochranné pomůcky sehnat.

Zakoupené ochranné pomůcky radnice rozdělila zejména mezi zdravotnický personál, strážníky, lidi v domovech seniorů či poskytovatele sociálních služeb.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, koronavirus, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.