neděle 19. května 2024 Ivo

Rozdílné statistiky má na svědomí časový posun a dodatečné ověřování dat

Za odlišnými počty nakažených koronavirem, které zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví a hygienici, je hlavně časový posun u hlášených údajů. Roli hraje i zpětné ověřování dat, zpřesnění doby příznaků a testů či uvedené bydliště. To sdělil mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Jiří Tráva. Podle něj se u publikovaných dat objevují drobné odchylky, mezi konečnými údaji centrální databáze a krajských hygienických stanic ale zásadní rozpor není.

Na rozdíly ve zveřejňovaných počtech nakažených, uzdravených a zemřelých poukazují experti i někteří politici. O potížích se statistikami mluvili také poslanci při čtvrtečním jednání Sněmovny o situaci na Karvinsku. Tam se například víkendová čísla nových potvrzených případů lišila o několik desítek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že jeho úřad vychází ze statistik ÚZIS.

„Z publikovaných zdrojů víme o odchylkách, které lze označit za drobné," uvedl mluvčí ústavu.

Podle něj je důvodů několik. Roli hraje zejména časový posun ve zpracování. ÚZIS vychází z dat k půlnoci. Laboratoře či jiná pracoviště ale mohou do rána údaje ještě případně doplnit. Další příčinou odchylek může být pak zpětné ověřování dodaných dat. Krajští hygienici při něm například mohou zpřesnit datum u příznaků či u testu. Jako poslední zmínil mluvčí jiné vykazování, kdy se místo trvalého bydliště uvede místo nákazy.

„Zpětná validace dat je přitom zásadní, protože upřesňuje hodnoty a vytváří konečnou podobu informací. Ke korekci může ojediněle dojít i několik dní zpět," uvedl Tráva. Dodal, že mezi konečnými daty centrální databáze ISIN a krajských hygienických stanic (KHS) není zásadní rozpor. „Ostatně právě experti KHS svou obětavou prací databáze plní," poznamenal mluvčí.

Zveřejňované údaje se v regionech liší. Krajští hygienici v Moravskoslezském kraji například 28. června uvedli, že za víkend přibylo 85 nakažených, ministr mluvil o 122 nových případech jen za sobotu na Karvinsku. V Libereckém kraji ministerstvo zdravotnictví tento čtvrtek evidovalo 259 potvrzených onemocnění od počátku epidemie a krajští hygienici o osm méně. Jejich šéf Vladimír Valenta už dřív uvedl, že nakažení mohou mít v kraji trvalé bydliště, ale nežijí tam. Krajská hygiena v Karlových Varech dnes evidovala 431 uzdravených, ministerstvo 381.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covi19, případy, testy, statistiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.