pondělí 29. dubna 2024 Robert

Během týdne přibylo v kraji 103 případů nákazy

V Olomouckém kraji za poslední týden přibylo 103 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, celkem jich je od začátku pandemie evidováno 1271. Je to zhruba dvojnásobek oproti nárůstu v předchozích týdnech. Minulý týden přibylo 45 nakažených, v předchozích týdnech to bylo 36 a 50 případů. V regionu je v souvislosti s covidem-19 evidováno 26 úmrtí, což je o jeden případ více než minulý pátek. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví eviduje všechny nakažené s trvalým bydlištěm v kraji, údaje se tak liší od počtů krajské hygienické stanice. Hygienici ve čtvrtek večer uvedli 1230 potvrzených případů nákazy koronavirem od počátku pandemie a 1065 vyléčených lidí. „Čísla se zvýšila, stejně jako všude, dalo se to očekávat. Kvůli návratům z dovolených, táborů či jiných pobytů je každoročně vyšší riziko infekcí a je na místě tomu věnovat pozornost,“ řekla dnes ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová.

Ohnisko výskytu jako takové v kraji hygienici neregistrují. Počet aktuálně pozitivních případů je 143, uvedli hygienici. Velká většina lidí má bezpříznakový průběh onemocnění. „Obecně platí, že pokud má člověk zdravotní problémy, ví, že byl na některé hromadné, rizikové akci, nemá co dělat v práci, ve škole či v jiném zařízení, zvlášť v této době,“ doplnila Haliřová. Apeluje na osobní zodpovědnost a obezřetnost.

Nákaza se objevila u jesenických hasišů

Pozitivní případ zaznamenali ve svých řadách například hasiči z Jeseníku. „U Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje máme nyní jednoho příslušníka ze stanice Jeseník pozitivního na covid-19. Hygienická stanice v souladu s danými pravidly nařídila trasování možných kontaktů a jejich testování. U dalších příslušníků nebylo onemocnění prokázáno,“ řekli dnes zástupci krajského vedení hasičů. Na stanici jsou nyní dodržována nejpřísnější hygienická pravidla, akceschopnost jednotky však podle krajského vedení hasičů není nijak omezena.

Podle statistik hygieniků přibyly nové případy především na Olomoucku, kde nyní registrují 835 případů oproti 789 z minulého týdne. Na Prostějovsku hygienici uvádějí 169 nemocných od počátku pandemie, což je o 20 více. Na Přerovsku je jich podle posledních údajů 121, na Šumpersku 92 a na Jesenicku 13 případů. Dosud v kraji poslali hygienici na testování celkem 6659 lidí, jen ve čtvrtek poslali na odběry 224 lidí.

V Česku od začátku pandemie se novým typem koronaviru nakazilo podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví 23 300 lidí; aktuálně nemocných je 5692 lidí, v souvislosti s touto nemocí zemřelo 418 lidí. V přepočtu nemocných na 100 tisíc obyvatel je Olomoucký kraj na třetím místě za Moravskoslezským krajem a Prahou.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, koronavirus, Olomoucký kraj, nakažení, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.