sobota 4. května 2024 Květoslav

Nejen domovy pro seniory. Covid postihl také léčebnu Paseka, nemocných je 120

Infekční onemocnění covid-19 již zasáhlo v Olomouckém kraji řadu sociálních zařízení. S nemocí bojují nejen některé domovy pro seniory, jako například v Sobotíně na Šumpersku či v Hranicích na Přerovsku, ale i léčebna v Pasece na Olomoucku. Tam je podle informací ředitelky Zdenky Polzerové aktuálně nemocných 60 klientů a stejný počet zaměstnanců, v obou případech jde téměř o šestinu z celkového počtu. Podle ČTK sociální zařízení využívají pomoci studentů s pracovní povinností či armády, situaci zatím zvládají.

V léčebně v Pasece, která v první vlně pandemie odolala, je nyní obsazeno pacienty zhruba 60 covid lůžek, v zařízení je dohromady přes 400 klientů. Nemoc postihla i zhruba 60 z více než 400 zaměstnanců. „Nemocný je i personál, máme tady však na výpomoc více jak desítku studentů s pracovní povinností, péče o pacienty je tak zajištěna," řekla dnes Polzerová.

Nový typ koronaviru postihl i další řady zaměstnanců domova pro seniory v Hranicích na Přerovsku. Zatímco podle údajů na začátku tohoto týdne bylo nakaženo 47 seniorů, z nichž v souvislosti s touto nemocí dva zemřeli, a sedm zaměstnanců, dnes už je číslo u personálu téměř pětkrát vyšší. „Aktuálně máme pozitivních 45 klientů a po plošném testování zaměstnanců celkem 33 pracovníků. Do domova však již nastoupilo 20 vojáků, kteří nám pomáhají s ošetřovatelskou činností i s úklidem," řekla dnes ředitelka domova Simona Hašová.

S covidem-19 již třetí týden bojuje také domov pro seniory Diakonie v Sobotíně na Šumpersku. I tam je pozitivních téměř padesát lidí. „V našem středisku je ke čtvrtku 31 pozitivně testovaných klientů a dále 17 pozitivně testovaných zaměstnanců. Ta situace je vážná, tak jako po celé zemi, nicméně je stabilizovaná, o klienty se dokážeme postarat," vzkázala na stránkách diakonie ředitelka střediska Lenka Bachová. „Je nám velmi líto, že u devíti našich klientů přispěl covid zřejmě k rychlejšímu odchodu, ale rozhodně to nebylo zanedbáním péče nebo podceněním situace," doplnila ředitelka.

Diakonie v Sobotíně pečuje o 144 klientů, více než sto z nich se podle ředitelky tak prozatím podařilo i díky obdivuhodnému nasazení personálu od nemoci izolovat. Diakonie má 124 zaměstnanců, někteří dříve nakažení se již uzdravili a vrátili do práce. „Neprožíváme tedy personální kolaps," dodala Bachová. Středisku přijely na pomoc čtyři studentky ze zdravotních a sociálních oborů. Pomáhají v ošetřovatelském úseku i v přímé péči.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Odborný léčebný ústav Paseka.

Štítky ČR, koronavirus, sociální, armáda, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.