čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

V Olomouckém kraji za týden přibylo 5570 nákaz koronavirem. Tempo růstu zpomalilo

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 5570 potvrzených nákaz novým koronavirem, je to o 200 případů více, než byl předchozí týdenní přírůstek. Tempo růstu nákaz tak zpomalilo. Od 15. do 22. října se týdenní počet nových případů nákaz koronavirem zvýšil o 2200 případů. Ministerstvo zdravotnictví nyní eviduje v kraji 19.345 případů covidu-19.

Ve čtvrtek v Olomouckém kraji přibylo 770 potvrzených nákaz covidem-19. Dosavadní rekord od počátku pandemie je z úterý, kdy se informaci o potvrzené nákaze dozvědělo v regionu 1523 lidí. Z koronavirové nákazy se v Olomouckém kraji od začátku pandemie vyléčilo celkem 7934 lidí a v souvislosti s covidem-19 zemřelo 172 osob. Počet zemřelých se za uplynulý týden zvýšil o 62 osob, naopak se vyléčilo 1937 lidí.

Podle údajů ministerstva se nákaza v kraji nyní nejvíce šíří na Přerovsku, za posledních sedm dní tam v přepočtu na 100.000 obyvatel přibylo 990 nemocných. Následují Prostějovsko (925), Olomoucko (599), Šumpersko (598) a Jesenicko (566).

Podle dnešních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky mají nemocnice v Olomouckém kraji volnou zhruba třetinu ze 153 lůžek vybavených umělou plicní ventilací. Na odděleních JIP a ARO mají nemocnice 235 lůžek, pro pacienty nakažené koronavirem jich je volných 19 a pro ostatní 36. Nemocnice v kraji disponují celkem 1317 standardními lůžky s kyslíkem, volných jich zůstává více než třetina. Pro pacienty s pozitivním testem na covid-19 je k dispozici 93 volných lůžek a pro ostatní 391.

Nemocnice Šumperk kvůli rostoucímu počtu pacientů nakažených novým koronavirem ztrojnásobila kapacitu dočasného infekčního oddělení. Naposledy tento týden přibylo 20 lůžek, cekem jich je 60. Dalších deset lůžek pro pacienty s covidem-19 má Nemocnice Šumperk na oddělení ARO.

Epidemiologická situace v Šumperku a jeho širokém okolí je závažná. Jsme nuceni v posledních dnech významně omezovat neakutní péči a vytvářet nejenom dostatečné lůžkové kapacity, přístrojové vybavení, ale zejména zajišťovat potřebný personál," oznámil na webu Nemocnice Šumperk předseda jejího představenstva Martin Polach, podle kterého nemocnice nyní soustředí síly na léčbu pacientů s covidem-19 a akutní péči o pacienty z řad obyvatel Šumperska.

Hasiči dnes v nemocnici v Hranicích na Přerovsku převezli 18 pacientů s koronavirem do větších prostor. „Pomáhali jsme tak personálu nemocnice navýšit kapacity oddělení, které se o nemocné s covidem-19 stará. Zásah probíhal v ochranných oblecích a dalších ochranných prostředcích. V hranické nemocnici jsme zasahovali už ve čtvrtek, kdy jsme stěhovali nemocniční lůžka," řekla dnes mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.