čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

V kraji za sobotu přibylo 500 nakažených, je to méně než před týdnem. Nejvíce se nákaza šíří na Přerovsku

V Olomouckém kraji v sobotu přibylo 500 potvrzených nákaz novým koronavirem, v porovnání s pátkem je to zhruba poloviční počet. Oproti minulé sobotě se pak informaci o pozitivním testu na covid-19 dozvědělo o šest desítek lidí méně. Vyplývá to údajů ministerstva zdravotnictví.

V Olomouckém kraji je od začátku pandemie evidováno celkem 20.790 potvrzených nákaz covidem-19. Z nemoci se vyléčilo 9291 lidí. V souvislosti s covidem-19 zemřelo v kraji celkem 192 nakažených. Sedm úmrtí přibylo v sobotu. Aktuálně se s nákazou potýká 11.307 osob. Zatím nejvyšší denní přírůstek nákaz byl v kraji zaznamenán v úterý, a to u 1514 osob.

Nákaza se aktuálně nejvíce šíří na Přerovsku

Podle údajů ministerstva se nákaza v kraji nyní nejvíce šíří na Přerovsku, za posledních sedm dní tam v přepočtu na 100.000 obyvatel přibylo 1032 nemocných. Následují Prostějovsko s 935 případy, Šumpersko má 683, Olomoucko 676 a Jesenicko 624 zjištěných nakažených. Na Přerovsku, Prostějovsku a Olomoucku se tento ukazatel šíření nemoci covid-19 v sobotu snížil, naopak na Šumpersku a Jesenicku vzrostl.

S nemocí se potýkají v kraji sociální zařízení. Onemocnění postihlo například domov pro seniory v Přerově, v Sobotíně či léčebnu v Pasekách. S nemocí nadále zápolí i domov pro seniory v Hranicích, kde personálu pomáhají vojáci. Domov nechal plošně znovu testovat všechny zaměstnance, na výsledky čeká. Onemocnění bylo prokázáno také u některých zaměstnanců domova pro seniory v Kostelci na Hané na Prostějovsku.

FN Olomouc omezila neakutní péči

V celém Olomouckém kraji bylo v pátek ráno kvůli nákaze koronavirem hospitalizováno 563 pacientů, z toho 97 na odděleních JIP. Z toho ve Fakultní nemocnici Olomouc je 152 pacientů s covidem-19, z nich 53 na JIP. Nemocnice má ještě lůžka v rezervě, musela už ale omezit neakutní péči. Nemocnice v kraji postupně rozšiřují lůžkové kapacity pro pacienty s covidem-19.

Podle dnešních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky mají nemocnice v Olomouckém kraji volných 55 ze 159 lůžek vybavených umělou plicní ventilací. Na odděleních JIP a ARO mají nemocnice 235 lůžek, volných jich je pětina. Pro pacienty nakažené koronavirem jich je volných 23 a pro ostatní 27. Nemocnice v kraji disponují celkem 1317 standardními lůžky s kyslíkem, volných je třetina. Pro pacienty s pozitivním testem na covid-19 je k dispozici 73 volných lůžek a pro ostatní 386.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký, 2.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.