pátek 3. května 2024 Alexej

Sociální zařízení zatím nemají sady k povinným testům na covid-19

Sociální zařízení v Česku zatím nemají sady pro povinné testy na covid-19. Nařízení o plošném testování klientů a zaměstnanců v domovech pro seniory a dalších zařízeních sociálních služeb platí ode dneška. Distribuce antigenních testů by ale měla podle ČTK teprve začít. Testy by se u klientů i personálu měly opakovat každých pět dnů. Provádět je budou zdravotníci, někteří ale upozorňují na to, že personálu může být nedostatek. První vyšetření by se mělo uskutečnit nejpozději do sedmi dnů, tedy do příští středy.

Testování by domovy měly zvládnout ve své režii, řada zařízení má ale o zdravotníky nouzi. Některým z nich musela v minulých dnech kvůli tomu pomáhat i armáda. Na možný nedostatek personálu upozorňují odbory i Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Také opoziční ODS včera vyzvala ministerstvo, aby tento problém řešilo.

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) by se systém mohl upravit, pokud by se objevily potíže. „Teď je důležité nechat to první kolo testování proběhnout, vzít si z toho nějaké poznatky a případně na to reagovat. (...) Pár dní musíme zvládnout. Jakmile se to stabilizuje, tak si to sedne. Uděláme maximum pro to, aby to ministerstvo zdravotnictví případně doupravilo," řekla Maláčová.

Testy včera nedorazily

Stejně jako jinde, také v Olomouckém kraji by distribuce testů měla podle ředitele chválkovického domova Jiřího Flodera začít včera. „Hned na začátku epidemie jsme začali dělat odběry, personál tak máme zaškolený. Čekáme nyní na dodávku setů," řekla ředitelka Odborného léčebného ústavu v Pasece Zdenka Polzerová.

Ani na jižní Moravě zatím žádné krajské zařízení nedostalo bližší informace. Kdyby měli být testovaní klienti všech zařízení i pracovníci v přímé a nepřímé péči, bylo by třeba pro region skoro 14 tisíc testovacích sad, uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Krajské organizace mají ale nakoupené antigenní testy, které používají pro testování symptomatických klientů a zaměstnanců. K úterý měl kraj 558 pozitivních klientů napříč všemi sociálními službami a 320 pozitivních pracovníků.

Kdo má distribuci na starost?

Testovací materiál by po republice měla distribuovat společnost Avenier, která má síť očkovacích center, uvedl už dříve ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Testování budou pak dělat zdravotníci. Odbory a asociace poskytovatelů sociálních služeb poukazují na to, že zdravotnický personál v domovech ale často chybí. Podle ministra domovy musí testování zajistit. Pokud vlastní zdravotníky nemají, mají využít své smluvní doktory.

Senioři jsou nejvíce ohrožení

V Česku přibývá nakažených seniorů. Jejich podíl mezi pacienty s covidem roste. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) průměrný věk nemocných s koronavirem, kteří se dostávají do nemocnic, roste. Zvedl se ze 65 na 70 let. U starších lidí mívá nákaza horší průběh, víc je také obětí. V domovech má infekci odhalit a jejímu šíření bránit plošné testování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky testování, senioři, sociální zařízení, covid-19, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.